Како што сите знаеме, мачките се месојади, но тоа не значи дека дел од нивната исхрана не треба да вклучува зеленчук, бидејќи тие ја зголемуваат дневната доза на хранливи материи што ги добиваат преку исхраната.

Исхраната на мачката првенствено се состои од месо и тоа е затоа што им се потребни протеини и масти од месото. Сепак, сè зависи од тоа колку години има мачката, бидејќи младите и старите мачки немаат исти потреби, а зеленчукот, на пример, не треба да биде вклучен во нивната исхрана кога е мал, пишува Pure Wow, а пренесува Сити. Списание.

Колку долго мачката ќе остане во одредена животна фаза зависи првенствено од нејзината раса, а потоа и од нејзиниот начин на живот, па тоа е нешто што можете да го дознаете ако се консултирате со ветеринар. Треба да ги прашате пред да одлучите дека би било добра идеја да и дадете на вашата мачка зеленчук, особено ако таа е болна од нешто.

На мачките не треба да им се дава зеленчук прекриен со масло, зачинет со силни билки или потопен во густ сос, туку сиров зеленчук или зеленчук на пареа, а исто така и сецкан на парчиња. Мачките можат да јадат само одредени видови овошје, а кога станува збор за зеленчук, доколку добиете зелено светло од ветеринарот, можете да им дадете: брокула, моркови, целер, наут, боранија, грашок, тиква, спанаќ, сладок компир. , зимски тиквички или тиквички .