Илон Маск, американскиот милијардер и сопственик на „Tesla“ и „Spacex“, ја скокотка фантазијата на своите следбеници одговарајќи на прашањето дали планира да основа своја социјална мрежа.

Имено, при разговор со корисниците на Твитер за продажбата на акциите на Тесла, Маск беше запрашан дали размислува да основа своја социјална мрежа.

Тој одговори со објавување на линк до X.com, кој моментално не функционира. Инаку, Маск го купи овој домен уште во 2017 година од PayPal и нагласи дека има големи планови за тоа што ќе стане „Х“.

Порталот „Бизнис инсајдер“ пишува дека оваа мрежа би била конкурент на Твитер и дека можеме да очекуваме платформа каде нема да има ботови и каде цензурата е сведена на минимум. Овој портал наведува и дека Маск нема да може да ја лансира новата мрежа додека не заврши правната битка со Твитер.

Милијардерот уште во јули објави дека сака да се откаже од купувањето на Твитер, а следната епизода од оваа сапуница ќе се одржи во судницата. Тој тврди дека главните причини за повлекувањето биле лажни профили и ботови на интернет, како и Твитер лажно тврдејќи дека компанијата е во многу подобра форма отколку што беше.

Уште пред да се зборува за купување на Твитер, тој ја спомна можноста за започнување на сопствена мрежа.