Со доаѓањето на новата година, повеќето од нас почнуваат да размислуваат за целите што сакаме да ги постигнеме. Додека го правиме ова, треба да обрнеме внимание не само на предизвиците што си ги поставивме, туку и на причините поради кои решивме да ги преземеме.

Ако сакате да напишете книга, на пример, дали го правите тоа за задоволство да создадете нов свет или затоа што ја сакате литературата и сакате да придонесете за вашата култура? Можеби само сакате да си докажете дека сте способни да создадете нешто што вреди да се објави, можеби копнеете за слава?

Според таканаречената теорија на самоопределување, секое од овие прашања претставува различен тип на мотивација со уникатни последици – добри и лоши – за нашата благосостојба и однесување.

Истражувањата покажуваат дека со избирање на вистинските цели од вистински причини стануваме поупорни, а успехот ни дава поголемо задоволство, пишува Би-Би-Си.

Награда сама по себе

Како и многу научни идеи, теоријата на самоопределување не е нова. Своите корени ги влече во студиите од седумдесеттите години на минатиот век, но дури во 2000 година почна да му се придава поголемо значење, по објавувањето на трудот кој ги проучуваше клучните концепти поврзани со мотивацијата, перформансите и благосостојбата.

Во основата на теоријата лежи оптимистичката претпоставка дека човечките суштества имаат природна желба да учат и да се развиваат.

„Се заснова на претпоставката дека луѓето се ориентирани кон растот“, вели Ања Ван ден Брук, професорка на катедрата за економија и бизнис во KU Leuven во Белгија.

Ориентацијата кон раст е највидлива во ненаситната жед на малите деца за разбирање на светот околу нив – но и возрасните можат да ја задржат фасцинацијата и љубопитноста, поради што исполнувањето на поставените цели предизвикува задоволство само по себе. Само помислете на моментите кога сте биле толку фокусирани на нешто што го правите што не сте ни забележале колку време поминало. Ова се нарекува и внатрешна мотивација.

Меѓутоа, честопати немаме доволно внатрешна мотивација за да ги завршиме задачите потребни за исполнување на нашите цели и мора да се мотивираме на други начини – ова се нарекува надворешна мотивација.

Овие начини се:

  1. Идентификација

Иако можеби нема да уживате во самата задача, таа може да биде важна за вашите пошироки цели и вредности, што може да ве мотивира. Ако сте наставник, тоа може да биде препознавање на важноста на образованието и вашата улога во животот на вашите ученици, што може да ве мотивира да ги извршувате вашите наставни задачи со повеќе енергија.

  1. Интроекција

Понекогаш вршиме притисок врз себе да го одбраниме нашето его и слика за себе.

„Вашата самодоверба може да зависи од она што го правите“, вели Ван ден Брук. Се плашите дека ако не ја постигнете целта, ќе се засрамите и ќе се чувствувате како губитник.

  1. Надворешна регулатива

Понекогаш мотивацијата доаѓа чисто од надворешни награди – на пример, слава или богатство. На некои работни места, надворешната регулатива доаѓа во форма на бонуси и унапредувања. Ќе продолжите да работите за да заработите повеќе пари, иако самата работа изгледа бесмислена и досадна.

Луѓето кои не ги искусуваат овие стимулации имаат „мотивација“. Од нив се очекува да бидат непродуктивни и да не се трудат. Ова понекогаш најјасно се гледа во образованието: студенти кои ќе ги прескокнуваат предавањата секогаш кога можат и не вложуваат многу труд во учењето.

Психолозите кои ја проучуваат теоријата на самоопределување смислиле цела серија прашалници кои го мерат секој тип на мотивација во различни контексти. Две децении истражувања покажаа јасни модели на однесување.

Ван ден Брук неодамна анализираше 104 трудови кои ја анализираа мотивацијата на работа. Очекувано, внатрешната мотивација – интересот и задоволството што произлегуваат од самата работа – доведоа до поголемо задоволство, труд и активност и резултираше со намалени т.н. исцрпеност (чувство на хронична исцрпеност од работа). Идентификацијата – чувството дека работата е важна – исто така има позитивни ефекти врз благосостојбата и се покажа дека е многу важна за квалитетот на работата.

Последиците од другите видови мотивација се помалку јасни. Се чини дека интроекцијата (поврзувањето на работата со чувството на самодоверба) носи подобри работни перформанси, но и го зголемува нивото на стрес, што е голема цена за професионален успех.

Надворешната регулатива има најлоши резултати. Ако ова е нечија примарна мотивација, тоа ќе донесе ограничени резултати и може да доведе до лоша општа состојба на поединецот. Исто така, постојат докази дека луѓето мотивирани исклучиво од надворешна регулатива се повеќе склони кон нечесно однесување: лажат за квалитетот на извршената работа за да ја добијат наградата што ја сакаат.

Што навистина сакаш?

Важно е овие резултати да се земат со резерва, вели Иан МекРеј, автор и психолог. Тој ја препознава вредноста на препознавањето на различни видови мотивација, но нагласува дека нивната важност ќе зависи од поширокиот контекст. На пример, ако сте погодени од криза во зголемените трошоци за живот, тогаш надворешните мотиватори како што е ветувањето за покачување ќе бидат вистинската мотивација за вас.

Меѓутоа, ако сите ваши основни потреби се задоволени, тогаш внатрешната мотивација станува многу поважна, додава тој. Доколку сте во релативно стабилна финансиска ситуација, нема да започнувате нови проекти или да менувате работни места само заради пари.

MacRae вели дека преиспитувањето на вашите извори на мотивација е добро ако сакате да го подобрите вашето искуство на работата што веќе ја имате. „Самоспознавањето е клучно“, вели тој. „Една од клучните работи што треба да ги сфатите е што навистина сакате од работата – без разлика дали сте мотивирани од односите со луѓето или можеби учите и растете.

Потоа можете да барате можности кои одговараат на вашите приоритети.

Ако сте менаџер, многу е важно да ги слушате вашите вработени кога ги соопштуваат нивните извори на мотивација, вели МекРеј, и да вложите вистински напор да им ги обезбедите ресурсите што им се потребни за да ги постигнат своите цели.

Ван ден Брук се согласува. Тој нагласува дека за внатрешна мотивација и идентификација многу е важно на вработените да им се обезбеди чувство на автономија. Ова не значи дека треба целосно да ги ослободите да прават што сакаат, но добро е да ги оставите луѓето да одлучат што сакаат да прават и да им ги објасните причините зошто од нив се бара да извршуваат задачи што се неизбежни, па затоа тие да разберат како нивната работа влијае на целите на целата заедница.

Принципот на задоволство

Теоријата на самоактуелизација не се однесува само на работата – таа може да влијае и на нашите хоби.

Дали сакате да научите нов јазик само за да звучите поимпресивно? Или вашата желба да научите јазик доаѓа од искрен интерес за културата или практична потреба за тој конкретен јазик? Ако сте мотивирани од второто, напорната работа за учење јазик ќе ви биде многу полесна отколку ако сте некој кој едноставно сака да звучи попаметен затоа што е повеќејазичен.

Ако сакате да правите некоја физичка активност, можеби ќе сакате да ги изберете најтешките вежби затоа што сакате да си ги докажете своите способности на себе и на другите. Ќе се чувствувате како неуспешни ако не го извлечете максимумот од себе. Ниту една од нив не е суштински мотивирана, па зошто да не изберете активност која можеби е помалку напорна, но ви дава повеќе задоволство?

Неодамнешните истражувања покажуваат дека луѓето кои избираат помалку напорни активности во кои повеќе уживаат, всушност ќе вежбаат повеќе и подолго од оние кои не размислувале за сопственото задоволство при изборот. Дури и ако вашите вежби не се тешки, поверојатно е дека ќе продолжите да се занимавате со таа активност и дека резултатите ќе бидат подобри отколку ако сте почнале со екстремно напорни активности од кои наскоро се откажувате бидејќи не ви се допаѓаат.

Животот е краток и не можеме да постигнеме се во времето што ни е дадено. Теоријата на самоопределување не потсетува дека мора внимателно да ги избереме работите во кои ќе вложиме труд и време. Ако се фокусирате на целите кои се најважни за вас лично и ќе ви донесат најмногу среќа и ги игнорирате оние што ви ги наметнуваат другите, тогаш личниот раст повеќе нема да биде задача, туку извор на задоволство.