Претстојната празнична сезона претставува голем епидемиолошки предизвик затоа што непочитувањето на мерките и организацијата на собири и прослави може скапо да нè чини, изјави директорот на црногорскиот Институт за јавно здравје Игор Галиќ во интервју за „Побједа“.

– Апелирам до граѓаните да се воздржат од несовесно однесување и со тоа да го зачуваат своето, но и здравјето на нивните најблиски. Кога станува збор за корекција на мерките, Институтот за јавно здравје ја следи епидемиолошката состојба и врз основа на индикатори и состојбата на теренот, ќе предложиме здравствени мерки, вели црногорскиот епидемиолог..

Според Галиќ, епидемиолошката состојба во Црна Гора е тешка и сложена.

– Веќе некое време, епидемиолошката крива има стабилен карактер, но бројот на новоинфицирани на дневна основа е исклучително голем. Тоа е најголемиот проблем и директна последица од непочитувањето на мерките. Морам да нагласам дека има одредено дискретно подобрување во одредени градови, но рано е да се зборува за тоа во контекст на значаен тренд кој најавува промена што сите со нетрпение ја очекуваме, вели епидемиологот.