НЕКОИ кучиња прават совршено друштво од денот кога ќе ги донесете дома, никогаш не џвакаат чевли, не лаат по поштарот или не крадат храна од масата. Сепак, некои кучиња се непослушни, касаат, постојано лаат и уништуваат се околу куќата.

Професионалното тренирање на кучиња и обуката за послушност може да му помогнат на вашето куче да развие манири, но можете и сами да испробате некои трикови за да го тренирате вашето домашно милениче. Ви претставуваме некои од најчестите проблеми со однесувањето на кучињата, нивните причини и како да ги решите.

„Моето куче лае на сè“

Лаењето е главната форма на комуникација на кучето со неговите сопственици, но прекумерното лаење, кое може да биде предизвикано од досада или вознемиреност, може да биде непријатност. Во зависност од причината, постојат неколку начини да го намалите лаењето на вашето куче. Игнорирајте го вашето куче кога ќе почне да лае без очигледна причина, особено ако во исто време бара од вас внимание, бидејќи секој облик на внимание, позитивно или негативно, ќе го гледа како награда за лаење.

Исто така, обезбедете му ментална и физичка вежба на вашето домашно милениче за да се погрижите да не лае од досада. За да го спречите несаканото лаење на вашето куче, научете го на командата „тивка“. Кога лае и ќе забележите дека е при крај со лаењето, заповедајте му да „молчи“ и наградете го кога ќе престане.

„Моето куче скока на сите мои гости“

Мало куче кое скока за да ве поздрави обично не е проблем, но големото куче кое скока врз луѓето може да биде многу опасно. За жал, секој обично реагира на ова проблематично однесување со туркање на кучето, но тој исто така го сфаќа како внимание.

Научете го вашето куче да не скока. Обрнете внимание на него кога сите четири шепи се на земја. Ако почне да скока, кажете му да седне. Кога вашето куче седи, опсипете го со внимание и пофалби. Ако повторно стане и скока, почекајте да се смири пред да го галите.

„Моето куче каснува додека си играме“

Разиграното кученце може да го повреди и својот сопственик ако го гризе со забите остри како игла. Повеќето кученца брзо учат дека гризењето не е добро и брзо ја надминуваат таа фаза. Сепак, некои кучиња го носат ова однесување преку адолесценцијата и до зрелоста.

Кога вашето куче ќе стане премногу хиперактивно за време на играта и ќе се обиде да ви ги гризе рацете и рацете, веднаш прекинете ја играта. Ако скокне и се обиде да ве касне, излезете од собата и тргнете му од пред очи. Не обидувајте се да го оттурнете кучето бидејќи ќе помисли дека тоа е игра. Исто така, избегнувајте борење ако вашето домашно милениче премногу се возбудува додека игра.

„Моето куче постојано го влече поводникот кога одиме“

Повлекувањето поводник е вообичаено проблематично однесување, но може да стане опасно ако кучето се нафрли на друго куче или личност. Многу кучиња стануваат фрустрирани кога поводникот ги спречува да стигнат до предмет на интерес, а многу кучиња го влечат поводникот затоа што нивниот сопственик едноставно не се движи доволно брзо.

За да го решите овој проблем, прво научете го вашето куче како да се фокусира на вас. Научете го на команда како „погледни ме“, која го наградува вашето куче за контакт со очите со вас. Подобрете ја оваа вештина со излегување некаде со многу одвлекување на вниманието и видете колку добро кучето може да се фокусира.

Со доволно трпение и обука, вашето куче ќе седи и ќе се фокусира на вас додека непознато куче или личност поминува покрај него. Ако вашето куче инсистира да го влече поводникот, сменете го правецот и веднаш почнете да одите во спротивна насока. Вашето кученце наскоро ќе научи дека влечењето оди само наназад.