Цените на природниот гас во Европа и Азија се искачија на речиси рекордно високо ниво бидејќи најтешката енергетска криза во последните децении ја засили конкуренцијата за обезбедување на снабдувањето.

Холандскиот прв месечен договор, европскиот репер, скокна за дури 13% во средата на нивоата последен пат забележани во неделите по руската инвазија на Украина. Азиските фјучерси за течен природен гас се зголемија за 18% до историски максимум.

Цените во Европа се повеќе од 10 пати поголеми од просекот за овој период од годината, дестабилизирајќи ги економиите, поткопувајќи го еврото и зголемувајќи го притисокот врз политичарите да го заматат влијанието на најлошата инфлација во последните децении. Прекините во снабдувањето се влошија оваа недела, интензивирајќи ја конкуренцијата со Азија за резервни испораки на ЛНГ додека комуналните претпријатија се обидуваат да обезбедат гориво пред зимата.

Испораките на гас од Русија остануваат ограничени, а помали текови од Норвешка се очекуваат во септември поради тоа што сега се работи на одржување. Во САД, клучната фабрика за течен природен гас оштетена од експлозија претходната година ќе го одложи своето рестартирање до ноември, наспроти претходната цел од октомври, што доведе до тоа цените таму да паднат на највисокото ниво од 2008 година.

Пазарот ќе стане уште позатегнат кога руската компанија „Газпром“ ќе го запре протокот на клучниот гасовод „Северен тек“ за тридневно одржување, почнувајќи од август. 31. Европските власти се загрижени дека протокот може да не продолжи по завршувањето на работата.

Прикажи повеќе