Бугарската влада ја одобри помошта за бугарските заедници во странство. Веста ја сподели заменик министерот за надворешни работи без да ја прецизира целосната сума пари.

Според информации на бугарските медиуми биле одобрени 400.000 евра за поддршка на организациите на бугарските заедници во Албанија, Србија, Косово, Молдавија и РС Македониja.