„Ние сме во опасност затоа што Белград не се оградува од злосторствата на Слободан Милошевиќ во 1990-тите, ниту од злосторствата на Путин денес. Оваа приврзаност на Белград кон неговото мрачно минато и во исто време со Кремљ ја прави ситуацијата во Западен Балкан е нестабилна“.

Ова го изјави косовскиот премиер Албин Курти во ексклузивно интервју за БГНЕС, пренесува Трибуна.

„Во текот на 20 век Југославија беше создадена и уништена со истата цел – создавање на Голема Србија. Таа не успеа, но сега официјален Белград е незадоволен од резултатот што го предизвика и во исто време чувствува носталгија за минатото што во суштина го немал“, вели Курти.

Премиерот истакна дека државата Косово „станува посилна во социо-економски, демократски и безбедносен аспект“, а тоа го загрижува Белград.

„Затоа ги зајакнуваат пречките за нормализација на односите меѓу Косово и Србија, кои треба да бидат добрососедски односи според европскиот модел на меѓусебно признавање“, нагласи Албин Курти.

На прашањето на БГНЕС што можат да направат Приштина и Софија за да ја запрат копијата на „Рускиот свет“ на Балканот, т.н. Српски свет и дали Западот повторно го потценува српскиот шовинизам, Курти одговори:

„Српскиот свет е идеја која се заснова на претпоставката дека Србите никаде не можат да бидат малцинство. Другите можат да бидат малцинства – Хрвати, Бошњаци, Албанци, Бугари, ние можеме да бидеме малцинство во некоја друга земја, но Србите не можат да бидат малцинство. Мислам дека ова е антиевропска позиција против демократијата, човековите права, владеењето на правото и политичкиот плурализам. Она што треба да го направиме е да ја зајакнеме нашата билатерална соработка во рамките на ЕУ и НАТО, што подразбира политики засновани на вредности, но во истото време да го вклучува интересот за благосостојбата на сите луѓе. Верувам дека решението е повеќе соработка и повеќе Европа во нашиот регион“.

Запрашан дали гледа сличности меѓу политичкиот дискурс во Скопје и Белград и дали желбата на двете земји да влезат во ЕУ и да го запрат руското влијание е искрена, косовскиот премиер објасни:

„Северна Македонија ни е соседна земја, не признаваат и имаме пријателски и добрососедски односи. Целосно го поддржуваме протоколот на вториот состанок на заедничката меѓувладина комисија меѓу Северна Македонија и Бугарија. Скопје е дел од НАТО и тоа ја прави земјата побезбедна и сите наши односи се добри. Јас сум оптимист за иднината, дека ќе има уставни промени и сите земји од регионот ќе влезат во ЕУ. Се разбира, оние кои сакаат. Ова го велам затоа што во Северна Македонија мнозинството сака да биде во ЕУ, но тоа не важи за Србија. Таму само 24 отсто од општеството сака да биде дел од ЕУ“.

Курти посочи дека во Косово има 135 инвеститори од Бугарија во секторите како транспорт, туризам и други.

„Треба да ги зголемиме нашите трговски односи. Од друга страна, треба повеќе да работиме на полето на одбраната. Во КФОР учествуваат 142 бугарски офицери и војници. Имаме прекрасен однос со нив. Министерот за одбрана на Косово во јуни ќе дојде во Софија за да потпише договор со неговиот бугарски колега. На полето на образованието, културата, трговијата можеме повеќе. Една од работите што ќе ги направиме е да ги зголемиме деловните средби меѓу Косово и Бугарија. Коридорот 8 исто така треба да биде дел од ова. Сите земји кои ги сакаат ЕУ и НАТО во регионот мора да бидат поврзани“, додаде косовскиот премиер.