Одржувањето на хигиената во кујната никогаш не треба да биде на дното на вашата листа, а рерната има посебно место на таа листа.

Многу домашни работи не се на нашата листа на омилени, а мрсна и валкана рерна е секако најлошата ноќна мора кога ќе дојде време да ја триете. Сепак, не треба да ја занемарувате, ако не поради друга причина, тогаш барем поради вашето здравје.

Треба да ја чистите вашата рерна најмалку еднаш на секои три месеци, иако ова зависи и од тоа колку ја користите и колку е валкана, па во зависност од тоа, вие го избирате времето.

Сепак, готвењето храна во валкана рерна може да биде опасно.

Како и со сите други површини, бактериите брзо наоѓаат пат и се размножуваат, а мувла може да се формира и во валкана рерна во која подоцна ќе го ставите ручекот за да го печете.

Бидејќи вашата рерна е валкана со месеци, во неа се измешале различни мириси и вкусови, па секое јадење ќе добие нешто ново од вашата рерна и сигурно нема да биде толку вкусно како што сте замислувале.

Покрај овие фактори, безбедноста е исто така важна, бидејќи остатоците од маснотии можат да се запалат, а насобраната нечистотија го отежнува рамномерното загревање во рерната.

Фото: unsplash

Текстот Ако печете храна во валкана рерна – последиците можат да бидат опасни е превземен од МАКФАКС.