Љубителите на виното на кои им недостига простор за фрижидер за вино или немаат подрум, а се мачат како да го чуваат виното на вистинска температура, можат да го чуваат под својот кревет, советуваат експертите.

Секој дом има алтернатива за подрум или ладилник за вино, а тоа е просторот под вашиот кревет, велат експертите. Во спалните соби има многу добри услови за вино бидејќи овие соби се поладни од другите во станот и температурите не варираат премногу.

Ако ги ставите шишињата со вино под креветот, сте исполниле уште еден важен услов – шишињата да бидат на темно место. Германскиот институт за вино додава дека виното треба да се чува на просечна температура од 10 до 12 степени Целзиусови бидејќи колку е повисока температурата толку побрзо виното зрее.

Температурите над 20 степени Целзиусови се несоодветни, велат експертите.

Друг важен фактор кога го чувате виното во шише е плута. Ако сакате да чувате шишиња со плута година или две, треба да ги поставите хоризонтално за да бидат влажни, бидејќи ако стојат исправено, плута ќе се исуши и ќе се намали. Приклучоците може да се заштитат и со посебен восок за заптивање, советуваат експертите.

Ова не е неопходно за шишиња со пластични затворачи или метални затворачи како што се пивските шишиња, како и за шишиња со завртки или стаклени затворачи.