Црвената е архетипската боја и првата што ја препознаваме при раѓањето, по белата и црната. Поради присуството на црвениот пигмент во природата, уште од памтивек оваа боја има предност пред другите. Ова е бојата што човекот прв ја совлада и ја примени и ја разви најшироката палета.

Црвената боја ја избираат екстровертни, продорни ликови, лидери, луѓе кои уживаат во внимание, доминација и накратко, карактери кои се во центарот на вниманието каде што нема место за несигурности, пишува дипл. архитект и сликар Наташа Илиќ. Црвената е симбол на храброст, отпор, пожртвуваност, страст, гнев, агресија, но и љубов. Бојата на срцето.

Психологијата вели дека мажите и жените кои носат црвено се попривлечни, но и изгледаат поблиску во перспектива од другите. Црвената ја означува Христовата крв, но и бојата на претпоставките на верниците за ѓаволот. Црвената е бојата на верниците и грешниците во христијанството и една од боите што зрачеле од Буда пред да премине во нирвана.

Африканските племиња ги бојадисувале своите болни со црвен пигмент, бидејќи се верувало дека тоа им носи исцелување. Од црвената боја се плашеа воините, претставниците на племенските сојузи и поглавари, а подоцна, заедно со виолетова, ја носеа кардиналите и аристократијата за да го нагласат нивниот статус во општеството.

Истражувањата покажуваат дека спортските тимови и репрезентациите кои носат црвени дресови се далеку поуспешни од оние со, да речеме, сини дресови. Црвената е бојата на Марс – планетата, но и богот на војната; затоа, кога би ја поврзавме оваа боја со еден од 12-те астролошки знаци, тоа прво би бил Овен, управуван од планетата Марс. Црвената е акција, страст и сексуалност. „Американска убавина“ е добар пример за користење на црвено на платно.

Скарлетната црвена е интензивна црвено-портокалова, полна со живот и нагон, па можеме да ја најдеме како алузија и во литературата. Скарлет О’Хара од романот „Однесено со виорот“ требаше да ја пренесе нејзината природа: силна, нескротлива, непослушна, дива, полна со желба за живот.