Експлозијата во нуклеарната централа Чернобил во 1986 година рашири радиоактивен облак над големи делови од тогашниот Советски Сојуз, сега територии на Белорусија, Украина и Руската Федерација. Речиси 8,4 милиони луѓе во трите земји беа изложени на радијација. Советската влада ја призна потребата од меѓународна помош дури во 1990 година. Истата година Генералното собрание ја усвои резолуцијата 45/190, повикувајќи на „меѓународна соработка за решавање и ублажување на последиците во нуклеарната централа Чернобил“. Тоа беше почеток на вклучувањето на Обединетите нации во обновувањето на Чернобил. Формирана е меѓуагенциска работна група за координирање на соработката во Чернобил.

Advertisements

Од 1986 година, ОН и големите невладини организации започнаа повеќе од 230 различни проекти за истражување и помош во областа на здравје, нуклеарна безбедност, рехабилитација, животна средина, производство на чиста храна и информации. На 8 декември 2016 година, Генералното собрание на Обединетите нации усвои резолуција со која 26 април е прогласен за Меѓународен ден за сеќавање на катастрофите во Чернобил. Во својата резолуција, Генералното собрание призна дека три децении по катастрофата остануваат постојани сериозни долгорочни последици и дека погодените заедници и територии имаат постојани поврзани потреби.

Прикажи повеќе