МНОГУ историчари веруваат дека арапските трговци со робови на бананата и го дале името што го носи и денес.
Бананите за кои знаеле дека се отприлика колку прстот на возрасен човек, па оттука и името „банана“, што е арапски збор за прст.
Латинското име на бананата е „musa sapientum“, што значи плод на мудрец.
Банани и хлебни Бананите се основа на исхраната на милиони луѓе во земјите во развој. Во многу тропски земји, зелените банани се доминантни и се користат за готвење.
Официјално е бобинка
Бананата е официјално класифицирана како бобинка, додека јагодата не е. Бобинки мора да содржат семиња внатре во плодот, а не надвор.
Оригиналната дива банана содржела многу големи, тврди семиња и многу пулпа.
Растението кое произведува банани обично се нарекува дрво, но всушност е најголемото тревно цветно растение и неговото стебло е всушност лажно стебло.
Постојат повеќе од 1.000 различни сорти на банани кои растат ширум светот, поделени во 50 групи. Некои се слатки, како бананите Кевендиш, кои денес се најкомерцијализираната сорта и сочинуваат околу 47% од светското производство.
Порано се јадеше Грос Мишел
До 1965 година, најчестиот вид банана што ја консумиравме беше Грос Мишел. Беше послатка и кремаста од денешните банани, но одгледувачите се префрлија на денешните сорти поради распространетата и катастрофална болест што го нападна Грос Мишел низ Централна и Јужна Америка.
Само во САД дневно се консумираат околу 33,57 g банани по лице. Најголемиот потрошувач на банани во светот е Уганда, каде просечен човек јаде околу 605 грама од ова слатко овошје дневно.
Најголеми производители на банани се Индија и Кина. Во просек, Индија произведува околу 29 милиони тони годишно, а Кина околу 11 милиони тони.
Тешко е да се следи точниот број на банани произведени на глобално ниво, имајќи предвид дека производството во голема мера се врши од мали фарми, кои тргуваат со банани во неформалниот сектор. На пример, околу 70 до 80 отсто од производството во Африка го прават локални фарми кои одгледуваат банани за готвење.
Тие не се зрели кога се берат
Европската унија и Соединетите Американски Држави се најголемите увозници на банани.
Бананите кои се извезуваат се берат зелени и созреваат во земјата на дестинација.
Бананите се здрав извор на влакна, калиум, витамин Б6, витамин Ц и разни антиоксиданси и фитонутриенти.
Луѓето кои се алергични на банани имаат зголемен ризик од алергија на латекс. Некои велат дека половина од оние кои се алергични на латекс често се алергични и на банани.
Во 2012 година, еден жител на Илиноис успеа да го собори светскиот рекорд така што излупи и изеде 8 цели банани за 60 секунди.
Кората може да се користи за полирање на кожата
Кинеското име на ароматичната банана Go San Heong значи „можете да ја мирисате од соседната планина“.
Бананите се состојат од околу 75% вода, што е малку во споредба со некои зеленчуци, како краставица или ротквица, чија содржина на вода е соодветно 96% и 95%.
Маслото од кора од банана може да помогне при воспаление и чешање предизвикано од каснување од инсекти.
Кожните производи како чанти или чевли може да се полираат со внатрешната страна на кора од банана, да се тријат и да се избришат со крпа.