реклама

Тор Педерсен е 44-годишен авантурист кој тврди дека е првиот човек кој патувал низ светот без да патува со авион.

Својата мисија ја започна во октомври 2013 година, оставајќи зад себе кариера во поморството и логистиката. Неговото екстремно патешествие траеше цела деценија, а за да ја исполни зацртаната цел мораше да се збогува со сопругата Ле Педерсен.

реклама

Десет години патување

На патувањето тргнал од родната земја Данска, а потоа се упатил кон Германија. Патувањето го заврши пред еден месец, кога пристигна на Малдивите. Во текот на десет години, тој поминал вкупно 359.000 километри пред да пристигне на својата крајна дестинација со контејнерски брод.

реклама

Планирал да помине во просек по седум дена во секоја земја, но завршил во Хонг Конг цели две години поради проблеми со Ковид и виза.

Во секоја земја поминувал во просек по 17 дена, а најкратката посета му била 24 часа во Ватикан.

реклама

„Морам да поминам најмалку 24 часа во земјата. Тоа што го правам не е туризам, тоа е како да трчам маратон или да одам на Месечината, тоа е достигнување. Поминувам многу време во автобуси и возови“, објасни тој.

27 дена во авион и 54 часа во автобус

Најдолгата должина на Педерсен беше неверојатни 27 дена на контејнерски брод од Хонг Конг до Австралија.

„Најдолгото возење со автобус беше 54 часа во Бразил. Сонцето зајде двапати за време на возењето. Попрво уживав во 27 дена на бродот, ми даде време да читам и вежбам и видовме китови. Беше прекрасно патување“, рече..

351 автобус, 158 возови, 43 тук-тук…

Патувањата на Педерсен вклучуваа 351 автобус, 158 возови, 43 тук-туки, 37 контејнерски бродови, 33 бродови, девет камиони, три едрилици, два крстосувачи, една кочија со коњи, еден полициски автомобил и една јахта. Покрај сето тоа се возел и во минибуси, мотори, такси и трамваи.

„Кога дознав дека никој во историјата целосно не патувал низ секоја земја во светот без да лета, помислив дека можеби ќе имам шанса да направам нешто необично“, откри тој, додавајќи дека неговата авантура ја финансирала енергетска компанија.

Поддршка на сопругата

44-годишникот бил во брак со својата сопруга една година кога си заминал, а таа одлетала да го види 27 пати во текот на деценијата. Педерсен ќе патува со три брода од Малдиви до Шри Ланка, а потоа до Германија, пред да отплови назад во Данска.

“Мојата сопруга не сакаше да застане на патот на ништо што сакав да направам. Таа беше неверојатна, многу ме поддржуваше и имавме уникатни искуства заедно низ целиот свет”, рече тој, но исто така откри дека разделбата станува се потешка. него.

Педерсен не планира да се врати на својата мината кариера и се надева дека ќе напише книга за неговата авантура.

реклама