Ако не сте вешти во правење слатки, чоколадна торта без печење сигурно ќе успее.
Кога сакате да направите брз десерт, без премногу валкани садови, тогаш нема да погрешите со чоколадна торта. Задолжително додадете бисквити, наместо калап користете шише вода.
Оваа сочна и вкусна торта содржи двојна чоколада, бидејќи на крајот се прелива со глазура, па љубителите на бонбони ќе полудат.
Состојки:
- 700 мл млеко
- 50 гр какао
- 70 гр пченкарен скроб
- 100 гр шеќер
- 50 гр путер
- 400 гр чоколадо
- 200 гр бисквити
Подготовка:
- Во млеко ставете шеќер, скроб и какао и гответе со постојано мешање додека не се згусне, а потоа додајте 200 гр. чоколадо и путер, па варете додека не се растопи.
- Прелијте го искршениот бисквит и промешајте.
- Исечете едно пластично шише и истурете ја смесата внатре.
- Протресете, покријте со алуминиумска фолија и ставете го во фрижидер еден час.
- Растопете го преостанатото чоколадо (200 гр.), па извадете го колачот од шишето и прелијте го со чоколадото.
- Ставете го во фрижидер уште 15 минути.