реклама
Додека месото и млечните производи генерално треба да се чуваат во фрижидер за да се спречи расипување, има голем број на други намирници кои не мора нужно да се чуваат во фрижидер, вклучително и некои што никогаш не треба да ги ставате во фрижидер. Фрижидерот е многу специфична, ладна, темна средина која не е гостопримлива за сите видови храна. Откако ќе ја прочитате оваа статија, можеби ќе треба да направите повеќе простор во вашата оставата, чајната кујна.
Авокадото е подобро на масата
реклама
Доколку имате незрело авокадо во кое сакате што поскоро да уживате, фрижидерот дефинитивно не е вистинското место за него. Ладниот воздух предизвикува авокадото да созрева побавно. Оставете го авокадото на суво место, на пример на пултот во кујната.
Но, задолжително изедете го авокадото на време. Нема ништо полошо од презрело авокадо. Ако забележите дека вашето авокадо почнува да потемнува, можете да го ставите во фрижидер за да го забавите процесот на зреење.
реклама
Лутиот сос сака жежок
Кога станува збор за кој било лут сос, мора да имате на ум дека овие производи имаат прилично долг рок на траење. Тие се полни со природни конзерванси како оцет и често не содржат многу вистинско овошје или зеленчук.
реклама
Топла сос треба да се чува подалеку од директна сончева светлина и да се чува на ладно и суво место како што е оставата, чајната кујна или плакарот. Доколку сте љубители на лутиот сос, можете да го оставите на маса бидејќи сигурно ќе го искористите со следниот оброк.
Не ставајте брашно во фрижидер
Не познавате многу луѓе кои чуваат пченично брашно во фрижидер, но ако сте размислувале да бидете таа личност – немојте, бидејќи нема апсолутно никаква причина за тоа.
Брашното треба да се чува на суво место и во херметички сад. Ако сакате, можете да го ставите во фрижидер, но ќе зазема непотребен простор.
Чувајте ги бананите на отворено
Бананите ги задржуваат своите хранливи материи подобро кога се чуваат надвор од фрижидер. Ниските температури всушност го забавуваат процесот на зреење (како што видовме со авокадото). Но, има и многу влага во повеќето фрижидери, што може да предизвика бананите да станат кафени или дури и црни.
Ако навистина сакате бананите да траат подолго, исечете ги на мали парчиња и чувајте ги во пластични кеси во замрзнувач. Замрзнатите банани се совршени за смути.
реклама