реклама

Повеќето луѓе знаат барем некои од симптомите на алергиска реакција, кои вклучуваат чешање на кожата, отекување на усните, лицето и очите. Сепак, откривањето на нетолеранција на храна може да биде малку потешко.

Додека алергиите на храна предизвикуваат реакција на вашиот имунолошки систем, нетолеранциите потекнуваат од вашиот дигестивен систем.

реклама

Ако сте нетолерантни на одредена храна, тоа во основа значи дека имате потешкотии да ја варите или одредени состојки во неа, поради што се чувствувате лошо.

Симптомите често ќе се појават неколку часа по јадење на навредлива храна, според упатствата на NHS.

реклама

Може да почувствувате некои дигестивни проблеми како што се гасови, надуеност, болки во стомакот, гадење, дијареа и запек. Сепак, други можни знаци вклучуваат главоболка, чувство на замор или гадење, болки во зглобовите или осип.

Според персонализираната платформа за исхрана ZOE, постојат три главни виновници…

реклама

Млечни производи

Повикувајќи се на неодамнешното истражување, регистрираната диететичарка Натали Рико рече дека огромни 65 проценти од луѓето се нетолерантни на лактоза, шеќерот што се наоѓа во животинското млеко.

Како што старееме, многумина од нас ќе престанат да произведуваат доволно хормони кои ни овозможуваат да ги вариме млечните производи. Ќе знаете дека сте нетолерантни на лактоза ако почувствувате гасови, надуеност или дијареа откако ќе пиете млеко или ќе уживате во јогурт, сирење или сладолед.

Нивоата на толеранција се разликуваат од личност до личност, рече Натали, така што можете, на пример, да јадете јогурт без да се чувствувате непријатно.

Храна богата со FODMAPs

FODMAP е познат акроним за секој кој страда од синдром на нервозно дебело црево (IBS). Се залага за ферментирачки олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли – храна која содржи она што е познато како јаглехидрати со краток синџир, кои тешко се вари за некои луѓе.

Оние со IBS или бактериски прекумерен раст на тенкото црево (SIBO) во основа може да се чувствуваат надуени и непријатно кога јадат овие типови јаглехидрати.

ZOE обезбеди преглед на некои храни со висока FODMAP:

Житарици: леб на база на пченица, ‘рж и јачмен, житарки за појадок, бисквити.

Зеленчук: кромид, лук, артишок, аспарагус, карфиол, печурки и грашок.

Овошје: лубеница, праски, нектарини, јаболка, круши, манго, цреши и сушено овошје.

Повеќето мешунки: ова вклучува грав, грашок и леќа.

Млечни производи: кравјо млеко, јогурт, сладолед, испарено млеко, кондензирано млеко и млеко од соја.

Шеќери и засладувачи: мед, сируп од пченка и задоволства без шеќер.

Јаткасти плодови и семиња: индиски ореви и ф’стаци.

Натали рече дека некои луѓе може да го помешаат проблемот со FODMAP со нетолеранција на глутен. Имајте предвид дека имате проблеми со варењето само ако јадете пченица, но добро е ако јадете ‘рж и јачмен.

Повторно, нивоата на толеранција ќе се разликуваат и можеби ќе ви биде совршено ако јадете некоја од овие намирници.

Храна богата со хистамин

Хистаминот е вклучен во многу од нашите телесни функции, но некои можеби немаат доволно ензим наречен диамин оксидаза за да го метаболизираат во цревата, рече Натали.

Микробите во вашите црева произведуваат хистамин откако ќе ја разградат храната што содржи хистамин.

Примерите вклучуваат:

– риба и школки

– ферментирана храна, вклучувајќи алкохол и оцет

– модри патлиџани

  • домат

– авокадо

Ако имате нетолеранција на хистамин, може да ги почувствувате истите дигестивни несакани ефекти што ги споменавме претходно. Исто така, може да почувствувате симптоми слични на алергии на храна, како што се течење на носот, коприва или забрзан пулс после јадење.

Како да препознаете нетолеранција на храна?

Најдобар начин да откриете дали сте нетолерантни на одредена храна е да следите како вашето тело реагира на нив – со помош на дневник за храна и симптоми.

Ако забележите дека сте поспани, па дури и ви тече носот, внимателно следете ја вашата реакција ако повторно јадете храна.

Според Натали, не постои едноставен тест кој може точно да ја одреди нетолеранцијата, но можете да пробате елиминациска диета.

Ова вклучува привремено откажување од храна или храна што може да предизвика проблеми и да се види дали симптомите исчезнуваат. Сепак, таа советуваше тоа да го правите со помош на општ лекар или диететичар, а не на своја рака.

Доколку се сомневате дека вашето дете има нетолеранција на храна, важно е да не ја исклучувате храната од исхраната без да разговарате со општ лекар или нутриционист, пренесува Klix.ba.

Тоа е затоа што вие или вашето дете може да пропуштите одредени витамини и минерали кои се од витално значење за нивниот раст и развој, според упатствата на NHS.

реклама