Вкусно и визуелно многу привлечно јадење – полнетите печени домати се вистинска рапсодија на вкус, боја и арома, а сите ќе уживаат во оваа комбинација.
Кускусот е храна која се добива од здробена тврда пченица и е многу популарна храна во кујните на арапските земји. Со него често се подготвуваат салати, и тоа е одличен додаток на чорби или како прилог. Во овој рецепт ќе служи како главна состојка, заедно со фета сирењето, за полнење на вкусни печени домати.
Потребни состојки:
8 поголеми домати
3 млади главици кромид, со зелен дел
250 гр кускус
100 гр фета сирење
1 лажичка куркума
1 лажица семки од сончоглед
1 лажичка црн сусам
4 лажици екстра девствено маслиново масло
сол
пиперка
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 190 степени.
Со доматите исечете ја ’шапката’ на горниот дел на патлиџанот кај дршката, приближно 2/3 од висината. Извадете ја пулпата со лажица, внимавајќи да не ги оштетите ѕидовите.
Наредете ги наопаку во плех и печете ги на 190 степени околу 20 минути.
Младиот лук излупете го и исечете го на парчиња.
Распарчите фета сирење.
Во тенџере сварете 250 милилитри вода.
Зовриената вода тргнете ја од оган, додадете ги кускусот и куркумата, промешајте, па оставете да отстои 5 минути да се излади.
Смесата од кускус и куркума се истура во сад за салата, се додава издробеното фета сирење, прстените кромид, црн сусам, семките од сончоглед и маслото, па сето убаво се меша.
Извадете ги доматите од рерна, зачинете ја внатрешноста и наполнете ги со смесата од садот за салата.
Полнетите домати покријте ги со „шеширот“ односно горниот дел. Пријатно јадење!