Домаќинките наскоро ќе започнат со бојадисување на јајца, па затоа ви носиме неколку совети.
Шарена, пошарена
За јајцата подобро да ја впијат бојата и да изгледаат што е можно поубаво, најчесто се избираат со најбелата можна лушпа. Но, дури и ако не можете да најдете бели јајца, можете сами да ги избелите оние со потемна лушпа.
Првиот начин е да го ставите јајцето во стаклен сад и да го прелиете со оцет. Оставете го да отстои додека не забележите дека течноста постепено се бојадисува.
За другиот начин потребен ви е раствор од чаша оцет и чаша вода во која ќе сварите јајца на умерена температура. Кога водата ќе почне да врие, намалете ја температурата на најниско и отстранете ја пената доколку е потребно. Оставете ги јајцата да се варат уште 10 минути. После тоа, изладете ги јајцата со ладна вода, исплакнете ги под млаз вода, избришете ги со сунѓер или крпа.
Јајцата од патка и гуска се природно бели и се погодни за бојадисување со пастелни бои, но нивната цена е многукратно поскапа од пилешкото.
Стара боја
Ако ви останаа кесички со боја во прав од минатата година, слободно користете ги. Имено, немаат рок на траење. Единствениот проблем може да биде што квалитетот на бојата е слаб, па нијансата би била послаба. Подобро е да ставите повеќе содржина од кесичките во иста количина на вода, без разлика што пишува во упатството.
Ако за прв пат се одлучувате за боите на туба, не грижете се за фактот дека тие ќе изгледаат како апсолутен неуспех на почетокот на боењето. Задолжително користете ракавици, исцедете малку боја на вашата дланка и свиткајте го јајцето на дланка.
Постепено додавајте боја капка по капка и слободно комбинирајте неколку нијанси. Секоја ролна ќе ја впие бојата, а дамките кои можат да ве натераат да се откажете од овој начин на фарбање ќе се исушат и ќе бидат необичен дезен.
ПОВРЗАНИ ВЕСТИ: