реклама

Декадентните бели, млечни и темни чоколади се сметаат за удобност и луксуз. Сепак, вашиот тепих нема премногу да ги цени овие вкусни задоволства бидејќи лесно се валкаат.

Освен тоа, штом чоколадото ќе се стопи, ќе направи леплив хаос. Значи, ако случајно истурите чоколадо на вашиот сакан тепих или забележите страшна чоколадна дамка што се формира пред вашите очи, веднаш исчистете го тепихот.

реклама

За да го направите ова, земете нож за путер, лажица или шпатула од кујната и изгребете колку што можете повеќе чоколадо од тепихот. Кога го правите ова, работете однадвор внатре; ова ќе ја задржи областа обоена со чоколадо приближно со иста големина наместо да ја шири со какво било движење во таа насока. Исто така, продолжете да го бришете ножот и да работите со чисто сечило. Не користете џогер за да се обидете да ја соберете чоколадата, бидејќи тоа ќе го турне чоколадото подлабоко во влакната на тепихот, пишува House Digest.

Ако чоколадото се стопи на тепихот, ќе треба да го стврднете за да функционира процедурата со нож. Додадете неколку коцки мраз во пластична кеса и ставете ја на дамката. (Ќе делува и пакет замрзнат зеленчук.) Проверете ја дамката; штом чоколадото ќе се стврдне, можете повторно да се обидете со вашата тапа алатка да ја искинете/гребете чоколадата од тепихот. Кога ќе завршите, исчистете ја обоената површина со правосмукалка за да ги соберете сите преостанати цврсти снегулки што можеби паднале помеѓу конците на тепихот.

реклама

Откако ќе отстраните колку што можете повеќе чоколадни парчиња од тепихот, време е да ја измиете дамката што ја оставила чоколадото. Потоа ќе користите крпа (или четка). Измешајте една чаша ладна вода со една кафена лажичка течност за миење садови. Откако ќе го подготвите растворот за чистење, натопете чиста крпа од микрофибер или најлонска четка во водата со сапуница и втријте ја на дамката.

За најдобри резултати, не заборавајте да триете од надворешните рабови на дамката кон центарот. Откако ќе ја покриете дамката со растворот за чистење, оставете ја да отстои пет минути. Користете друга чиста крпа од микрофибер за да ја избришете погодената област додека дамката повеќе не е видлива. Можеби ќе треба да го повторите овој чекор неколку пати додека дамката од чоколадо целосно не исчезне.

реклама

Сега намокрете друга крпа и употребете ја за да ги отстраните остатоците од сапуница од тепихот. На крајот, оставете го тепихот да се исуши на воздух неколку часа или преку ноќ пред да го исчистите со правосмукалка.

реклама