Често се смета дека подготовката на лазања дома е долга и макотрпна работа, иако Џејми Оливер истакнува дека тоа воопшто не мора да биде така – особено ако знаете како да заштедите време.

Можете исто така да користите некои состојки од претходниот ручек, на пример печено месо за побрз рагу, или сирење рикота наместо бел сос.

Месо

Слободно направете месо за лазања од веќе печено месо (доколку сте го подготвиле претходниот ден). Ако го немате, пробајте говедско или свинско месо бавно варено, со кромид, целер, моркови, лук и домати. Колку подолго го готвите, толку подобар вкус ќе има. Можете исто така да користите мелено месо со сланина и билни зачини. Запомнете: времето на вриење на месото на шпоретот е важно. Оливер дури предлага патка со црвено вино, домат и спанаќ.

Вегетаријанска лазања

Вегетаријанската верзија е исто така вистинска експлозија на вкус, но уште побрзо да се подготви бидејќи не треба да го динстате месото долго време. Оливер прави лазања без месо со праз, сирење рикота и домати. За брза семејна вечера, Џејми користи квалитетно сирење рикота за кремаст сос, со кромид и слој свеж спанаќ. Исечете, пржете во маслиново масло и додадете малку кора од лимон, а потоа печете 10 минути во загреана рерна. Печениот зеленчук е исто така добар избор за веге лазања; додава модри патлиџани, пиперки, кромид, и со сето тоа бешамел сос. Џејми истакнува дека таквите рецепти во замрзнувачот може да траат и до три месеци.

Како се реди?

За да направите лазања од сите овие слоеви на најдобар начин, имајте се при рака. Оливер користи свежо тесто за лазања, кое може да се купи во супермаркети и не мора да се подготвува однапред.

Започнете со слој сос од домати на дното на тавата во која печете лазања, или чорба од месо, ако правите лазања од месо. Додадете го тестото за лазања. Додадете слој бел сос, а потоа повторно тестото. Истурете сос од домати / месо, тесто и бел сос. Редете додека не останете без состојки, а завршете со преостанатиот бел или црвен сос, па конечно изрендајте сирење или пармезан. Сирењето моцарела исто така оди одлично!

Печење

Лазања секогаш се пече во рерна, па прво загрејте ја на 200 степени. Покријте ги лазањите со фолија првите 30 минути, потоа тргнете ги и печете уште 10-20 минути, додека горниот дел не стане крцкав и златно обоен.