Ова се најважните пет витамини на кои треба да им дадете приоритет за да останете здрави и да го искористите најдоброто од сезоната:
Витамин Д
Со пократките дневни часови, вашето тело добива помалку сончева светлина, што е од витално значење за синтетизирање на витаминот Д. Оваа есенцијална хранлива материја придонесува за силни коски, силен имунолошки систем и регулација на расположението. Иако интензитетот на сонцето може да опадне, сепак можете да добиете витамин Д од диететски извори како што се масните риби, како лосос и одредени млечни производи.
Витамин Ц
Како што се приближува сезоната на грип, силниот имунолошки систем е од клучно значење. Витаминот Ц е познат по своите својства за зајакнување на имунитетот, а може да се најде во различни есенски овошја и зеленчуци. Портокалите, кивите и брокулата се одлични извори на овој витамин.
Витамин А
Есента ни носи низа разнобојни зеленчуци кои се богати со витамин А. Оваа хранлива материја е неопходна за одржување на здрава кожа и добар вид. Храната како слаткиот компир, морковот и тиквата е преполна со овој витамин.
Витамин Е
Како што воздухот станува посув, на вашата кожа и е потребна дополнителна заштита. Витаминот Е е добро познат по своите заштитни својства на кожата. Можете да го најдете во јаткастите плодови, семките и спанаќот, кои ги има во изобилство во текот на есенската сезона.
Витамин Б комплекс
Преминот од лето во есен може да биде заморен, а витамините Б се неопходни за одржување на нивото на енергија. Целите житарки, како што се овесот и интегралниот леб, како и посните протеини како пилешкото и рибата, се одлични извори на овие витамини.
Вградувањето на овие витамини во вашата есенска исхрана ќе ви помогне да останете здрави и енергични како што се менува сезоната. Не заборавајте на топлите напитоци, како што се чаевите, супите, но и салатите кои значајно ќе придонесат за подобро здравје.
Republika.mk – содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.