Овие популарни намирници ќе направат повеќе штета отколку корист за време на сезоната на болести.
Во текот на зимската сезона, може да изгледа невозможно да се избегнат болести како што се настинки и грип. И во последниве години, ковидот стана уште една сезонска болест за која треба да бидеме свесни.
Тоа е затоа што овие типови на инфекции напредуваат во ладни услови, како и тоа што поминуваме многу повеќе време во затворен простор со други луѓе.
Се разбира, постојат многу начини на кои можеме да ги ублажиме симптомите, вклучително и лекови против болки, користејќи пареа и спрејови за нос. Сепак, секогаш е најдобро да се спречи болеста.
Имајќи го тоа на ум, еден експерт ги сподели своите совети за тоа што да се јаде во текот на зимата. Роберт Лав откри три популарни намирници кои треба да ги избегнувате.
Тој предупреди дека тие не само што ќе го забават вашето закрепнување, туку може да ја влошат вашата болест.
Рафиниран шеќер
Шеќерот природно се наоѓа во многу намирници, како што се овошјето, зеленчукот, млечните производи, јаткастите плодови и семките.
Меѓутоа, рафинираниот шеќер се добива со екстракција на природен шеќер од храна како што се шеќерна трска, шеќерна репка или пченка.
Често се додава во преработената храна за да им даде вкус.
Алкохол
Многу луѓе ќе пијат алкохол кога ќе се чувствуваат лошо.
Тој вели: „Алкохолот го нарушува имунолошкиот систем. Алкохолот, исто така, доведува до проблеми со спиењето и ја нарушува меморијата и им штети на цревните бактерии.“
Пржена храна
Знаеме дека е вкусно, но не треба да го јадеме.
„Зошто? Затоа што во голема мера го зголемува воспалението кога сте болни.“
Republika.mk – содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.