реклама

Од тортиљи до цитруси, оваа листа вклучува различни намирници кои многу луѓе ги ставаат насекаде освен нивното вистинско место – фрижидерот.

Има многу намирници кои можеби не изгледаат како да се во фрижидер, но експертите велат дека треба бидејќи тоа е безбеден начин да се максимизира нивниот рок на траење, па дури и нивниот вкус, пишува N1 Zagreb.

реклама

Од тортиљи до цитруси, оваа листа вклучува многу намирници кои многу луѓе ги ставаат каде било освен нивното вистинско место – фрижидерот, пишува New York Post.

Тортиљи

реклама

Академијата за исхрана и диететика силно го охрабрува чувањето на тортиљите во фрижидер бидејќи – како што обично кажува ситниот печат – тие можат да траат многу подолго. Датумот на нивното пакување се користи за квалитет, па кога храната, како што се тортиљите, се чува правилно, може да се консумира и по истекот на рокот, доколку нема знаци на расипување“, велат од Академијата.

Пити

реклама

Питите, особено питите со пекан и тиква, можат да станат магнети за бактериите. Тие се безбедни за јадење само на собна температура околу еден час откако ќе ги извадите од рерната. Потоа треба да одат директно во фрижидер и да се јадат во рок од три до четири дена или да се замрзнат“, забележува Академијата.

Исто така, овошните пити може да се чуваат на работната површина до два дена, благодарение на шеќерот и киселините кои го спречуваат размножувањето на бактериите.

Сируп

Јаворовиот сируп обично се смета за сива зона кога станува збор за складирање. Сепак, експертите советуваат дека чувањето на сирупот во фрижидер значително ќе му го продолжи животниот век.

„Се чува во фрижидер, јаворов сируп обично може да остане свеж и до една година. Меѓутоа, доколку забележите некаква мувла, задолжително веднаш фрлете ја“, велат тие. Ова важи и за чоколадниот сируп, кој може да преживее шест месеци по отворањето.

Цитрус

Цитрусните овошја како портокали, лимети и лимони треба да се чуваат во фрижидер за да се продолжи нивната употреба повеќе од еден месец. „Ако се чува во фрижидер, цитрусот може да издржи три до шест недели“, вели Кристина Вард, виш директор на Sunkist Growers.

„Грејпфрутот може да се чува на потопли температури.

Пченка

Пченката на кочан преживува многу подобро кога е ладно, бидејќи почнува да ја губи содржината на шеќер кога се остава на собна температура. Освен ако немате намера веднаш да ја зготвите, чувајте ја пченката во фрижидер еден до два дена“, предупредуваат стручњаците на Академијата, пренесува Вечерњи лист.

Путер од кикирики

Ставањето путер од кикирики во фрижидер е лесен потег за да се избегнат непријатни ситуации, вели професорката од Универзитетот во Аризона, Маргарет А. Купер.

„Бидејќи не содржи конзерванси или стабилизатори, најдобро е да се чува во фрижидер за да се одржи свежината и да се спречи раздвојување на маслото“, објасни таа, „Одвоеното масло во неизладен природен путер од кикирики е поверојатно побрзо да се расипе, што доведува до непријатен вкус. и текстури“.

Кечап

Производителот на кечап Хајнц неодамна објави дека кечапот секогаш треба да се чува во фрижидер.

Академијата за исхрана и диететика забележа дека кечапот во фрижидер ќе трае до шест месеци: „Иако неговата висока содржина на киселина ќе ги убие повеќето бактерии, ниските температури помагаат да се одржи вкусот и свежината“.

Полно пченично брашно

Предметите од интегрална пченица, како што е брашното, може да станат многу тешки за ракување, велат експертите.

„За жал, вкусот на цели зрна почнува да исчезнува по мелењето на зрната. И без посебна грижа, брашното од цело зрно може да стане во најдобар случај блуткаво и горчливо со текот на времето“, пишува на својата веб-страница на King Arthur Baking Company.

„Колку е поладна и потемна околината за складирање, толку подолго ќе трае брашното од цело зрно. Топлината и светлината ја зголемуваат стапката на оксидација, така што складирањето во замрзнувач е идеално“.

Путер

Иако Администрацијата за храна и лекови известува дека оставањето путер и маргарин на собна температура е технички безбедно, тоа речиси гарантира дека тие ќе попуштат. „Маргаринот може да се одвои во масло или вода и цврсти материи ако не се излади, иако ќе биде безбеден“, наведува ФДА.

реклама