реклама

Во САД вечерата обично се служи околу 18 часот, додека Хрватите обично околу 20 часот. Во Шпанија можеби нема да започне пред 21 часот. Секој има различен пристап кон вечерата – од тоа што јаде до тоа како јаде и со кого. Но, временската рамка во која вечераме може да има влијание врз нашето целокупно здравје.

Нутриционистката Меган ДеШатлетс истакнува дека се зависи од метаболизмот кој успорува како што се ближи крајот на денот.

реклама

“Колку подоцна јадете, толку помалку вашето тело работи на метаболизирање на храната. Затоа сè уште можеме да чувствуваме глад по доцниот оброк, што беше потврдено од студијата спроведена од истражувачите од Харвард во 2022 година”, рече таа.

Истражувачите од Харвард исто така откриле дека телото побавно согорува калории по доцна вечера. Покрај тоа, се верува дека калориите со доцна внесување телото ги складира во форма на маснотии.

реклама

„Јадењето вечера премногу блиску до спиење може да придонесе за метаболички дисбаланси и тешкотии во контролата на тежината“, додаде таа.

Нутриционистката Сара Лин смета дека е неопходно да се остават најмалку три часа помеѓу вечерата и пред спиење. На тој начин телото ќе го свари оброкот и ќе добие квалитетен одмор во текот на ноќта, наместо да биде фокусиран на варењето.

реклама

„Доцната вечера од време на време не е крај на светот, но во такви околности е добра идеја да се јаде помала порција“, вели таа.

реклама