Оваа намирница богата со магнезиум е на сите листи на нутриционисти и експерти кои се занимаваат со долговечноста, а тоа е тиквата. Тиквата е богата со витамини, нутритивно богата и нискокалорична, а исто така е исклучително корисна за кожата, косата, расположението и имунолошкиот систем.

Доктор Висенте Мера, експерт за медицина против стареење, објаснува дека одредени суперхрани имаат способност да го забават стареењето, а тиквата е една од нив. Покрај тоа, нејзината висока содржина на влакна помага и при губење на тежината: „богата е со магнезиум и цинк, нискокалорична и има антивоспалителни и лаксативни својства“.

Ефекти против стареење на кожата и косата
Фармацевтот и нутриционист Пола Мартин Кларес тврди дека ова е едно од оние нутриционистички богатства што ги преферира кога оди да пазарува бидејќи меѓу другото „тиквата овозможува подготовка на здрави и неверојатни рецепти“. Во својата книга „Здравјето на вашата кожа е во она што го јадете“, експертот посветува неколку редови на оваа намирница бидејќи „нејзината впечатлива портокалова боја е синоним за каротен и совршен антиоксиданс за одржување на здрава кожа и очи“.

Понатаму објаснува: „Обезбедува одредена заштита од УВ зраците и затоа придонесува за спречување на дамки и брчки. Нејзината висока содржина на витамини Ц и Е ја подобрува антиоксидантната функција, која ја ублажува штетата предизвикана од слободните радикали и го стимулира производството на колаген, што помага да се зачуваат младешка и еластична кожа“.

Исто така, има својства против акни благодарение на содржината на витамин Б, кој го стимулира обновувањето на клетките. Конечно, нејзината содржина на цинк ја зајакнува косата.

„Недостатокот на овој минерал ќе има негативни ефекти врз здравјето на косата бидејќи тој е одговорен за заштита на корените и спречување на промени во животниот циклус на косата, што може да доведе до предвремено опаѓање на косата“, објаснува доктор Ракел Амаро од Мадрид.

Интересно е што тиквата е богата со магнезиум, хранлива материја која делува на мускулниот и нервниот систем, промовирајќи ја благосостојбата на двата системи и нивната релаксација. Дополнително, доктор Мера додава дека семките од тиква се богати со триптофан, кој помага да се подобри нивото на серотонин и да се намали депресивното однесување.

Тиквата е антиинфламаторна и помага во борбата против грипот

Нутриционистката Сандра Лорден ги вклучува тиквите во нејзината листа на антиинфламаторни намирници кои го поддржуваат здравјето на дигестивниот систем. Пола Мартин Кларес потврдува дека може да придонесе за зајакнување на имунолошкиот систем. Наталија Галан, исто така нутриционист, истакнува дека тоа е храна препорачана за превенција од грип: „Тиквата е богата со бета-каротен (органски пигменти кои се претвораат во витамин А кога се апсорбира од телото) и нејзините хранливи материи го зајакнуваат имунитетот и штитат од вируси. Додава: „Во случај на алергија, може да се замени со моркови бидејќи неговите придобивки се многу слични“.

Текстот Нутриционистите велат дека оваа намирница е еликсир на младоста: го забавува стареењето е превземен од МАКФАКС.