Какаото отсекогаш важело за пијалок кој најмногу го пијат децата, но малку е познато дека какаото е еликсир на младоста и здравјето за сите генерации.

Истражувањата покажуваат дека какаото не е само вкусен напиток кој ќе ве заслади или загрее, туку и прекрасна храна за подигнување на расположението, зајакнување на имунитетот и зајакнување на вашата виталност.

Млекото од какао позитивно влијае на концентрацијата, ја подобрува меморијата и циркулацијата на крвта и го одржува нормалното ниво на холестерол.

Какаото содржи цинк, минерал кој е многу важен за производство на протеини и одржување на добро здравје. Зрната какао содржат здрави масти, јаглени хидрати, антиоксиданси и растителни влакна. Присуството на елементот епикатехин во какаото му помага на телото да се бори против воспалителните процеси, го намалува ризикот од дијабетес и срцев и мозочен удар.

Многу луѓе избегнуваат да пијат какао затоа што веруваат дека е масно, но ако го пиете умерено, какаото може брзо да ве засити, да ви го регулира апетитот и со тоа да го намали ризикот од дебелеење.

Рецепт:

Во 300 мл топло млеко (кравјо или козјо) истурете 1 рамна лажица какао во прав, додадете 1/2 лажичка цимет и 1/2 лажичка мелено каранфилче.

Добиената смеса ставете ја на средна топлина и доведете до вриење. Добиениот пијалок можете да го засладите со лажичка мед.

Се препорачува да се пие наутро, на празен стомак.