реклама
ГОЛЕМ број љубители на пиво веруваат дека точеното пиво е секогаш подобро од пивото од конзерва или стаклено шише. Благодарение на свежината и карбонизацијата што се јавува при точењето, точеното пиво има посебна живост каква што пивото од лименка или шише едноставно ја нема.
Но, иако точеното пиво може да има подобар вкус, многу луѓе се прашуваат колку всушност е чист целиот систем за издавање во одредени угостителски објекти и кои потенцијално опасни или едноставно непријатни загадувачи може да ги пренесе во нашата чаша. Со оглед на тоа што не можеме да погледнеме внатре во славината, се поставува прашањето како можеме да бидеме сигурни во нејзината чистота. Еве што треба да знаете за целиот систем на точено пиво.
реклама
Чистотата не зависи само од славината
Чистотата на точеното пиво не зависи само од чешмата. Тоа е под влијание на целосниот систем на истурање, кој го пренесува пивото од бурето до чешмата. Ова ја вклучува хигиената на подот на кој се наоѓа бурето и низ кој поминуваат цевките. Онаму каде што се спојуваат цевките, бактериите и мувлата можат да влезат во системот.
реклама
Двата дела на системот за подготовка на пиво кои најбрзо ги собираат наслагите се подовите и фитинзите, деловите што ги поврзуваат цевките за воздух и пиво со бурето. Ова се работи за кои ретко кој ресторан се грижи, па чистотата на самата славина би можела да ви биде најмала грижа.
Многу работи можат да го загадат пивото
реклама
Многу видови на талог може да се акумулираат во неисчистен систем за издавање пиво, а целиот тој талог лесно може да заврши токму во вашата чаша. Ако цевките и чешмите не се чистат редовно, тие може да истураат пиво загадено со квасец, мувла, бактерии и минерални наслаги. Некои од овие нечистотии, како што се минералните наслаги, може визуелно да се забележат и во чаша пиво. Сепак, габите и бактериите се целосно невидливи.
Добри вести
Иако строгото спроведување на чистењето на цевките за точено пиво не е вообичаена практика, повеќето реномирани барови и кафулиња кои нудат точено пиво редовно ги чистат своите системи. Причината за тоа е свеста дека нечистите цевки може негативно да влијаат на бизнисот.
Имено, загаденото пиво може да има необичен вкус или мирис кој ги одбива гостите, а контаминацијата на системот за издавање директно влијае на квалитетот на производот. Иако ваквиот контаминиран систем е помала веројатноста да предизвика сериозни здравствени проблеми, лошиот вкус и квалитет на пијалоците им создаваат проблеми на рестораните поради поплаки и незадоволни клиенти.
Ќе дознаете кога ќе го вкусите
Додека седите во барот, невозможно е детално да се прегледа целиот систем за издавање пиво за да се открие контаминација, но тоа не значи дека не можете да забележите дали има проблем. Пивото што доаѓа од валкана цевка ќе има безживотен вкус, т.е. недостаток на карбонизација дури и ако штотуку е истурено, и необичен или непријатен мирис.
Ако бурето е навистина валкано, наталожениот ѓубре може да почне да се распрснува во вашето пиво и ќе видите мали парчиња како лебдат наоколу во него. Сепак, ова се случува само во исклучително ретки случаи.
Дури и кога цевките не го достигнале тоа ниво на нечистотија, сепак ќе можете да препознаете проблем со системот по вкусот и недостатокот на меурчиња. Со други зборови, дури и ако визуелно не можете да видите проблем, ќе знаете дека е таму кога ќе го пробате пивото.
реклама