Живееме во време кога имаме многу можности за прекумерно внесување енергија, а притоа не трошиме доволно. Човечкото тело е создадено да се движи и да консумира мали порции храна богата со хранливи материи. Општо земено, зголемената големина на порциите се очекува да придонесе за прејадување и несакано зголемување на телесната тежина.

Како да послужите чинија со вистинска количина храна?

Во оваа статија ви нудиме неколку совети за тоа како можете да ја измерите соодветната големина на порцијата без повторно да го пресметате внесот на енергија.

Рака или дланка може да биде одлична алатка за мерење. Еве како:

ПРОТЕИНИ: пилешко, говедско, мисирка, свинско месо, тофу, јајца, житарки, урда, риба итн.

Можете да го измерите вашиот протеин со големината на вашата дланка. Во чинијата можете да ставите онолку протеини колку што ви одговара на дланката.

ЈАГЛЕХИДРАТИ: ориз, тестенини, компири, леб, киноа, кускус, наут, грав итн.

Измерете ги по големината на вашата рака.

ЗДРАВИ МАСТИ: јаткасти плодови, семки, авокадо, темно чоколадо (повеќе од 85% м.м.), путер, полномасно млеко јогурт, полномасно млеко, маслиново масло итн.

Вистинската мерка е големина на инч.

Зеленчук: зелена салата, копар, брокула, моркови, спанаќ, краставици, пиперки, кељ, карфиол, зелка, грашок итн.

Можете да си го дозволите во неограничени количини. Тоа е храна со ниска енергетска вредност, но богата е со влакна, витамини и минерали.

Со дозирање храна, користење помали чинии и пиење доволно вода, сигурно ќе го намалите ризикот од прејадување.