Запомнете – разновидноста во исхраната е клучот за добро здравје. Но, исто така, консумирањето на тие овошја и зеленчуци што ги носи секоја сезона со себе, е од суштинско значење за здрав имунитет.

Значи, еве неколку есенски намирници што треба да бидат вклучени во вашата исхрана.

Сладок компир

Зеленчукот за кој станува збор е полн со бета – каротин и витамин А. Овој витамин го штити телото од слободните радикали, а лушпата од сладок компир содржи магнезиум, затоа не го лупете.

Црвена пиперка

Познато е дека оваа пиперка содржи голем процент на витамин Ц, дури и повисок од некои цитруси. Покрај тоа, поради бета – каротин, тој е добар за здравјето на очите и кожата.

Тиква

Како моќен антиоксиданс, тиквата помага да се подобри кардиоваскуларниот систем, да се стабилизира крвниот притисок, да се намали холестеролот и да се зајакнат коските. И семките од тиква се богати со протеини.

Цвекло

Бидејќи цвеклото има амино киселини, тие ги намалуваат воспалителните процеси и холестеролот. Одличен е за бубрезите и црниот дроб, како и за добра крвна слика.

Карфиол

Верувале или не, карфиолот најдобро се јаде сиров за да се искористи што е можно повеќе витамин Ц.Тој е цврст извор на важен витамин Б, а поради количината на влакна во него, помага при варењето на храната.