реклама

Водата во која најчесто готвиме храната завршува во одводот, како кога готвиме тестенини, јајца и сл. Сепак, не треба да ја истурате водата по варењето на јајцата, бидејќи е многу корисно.

Водата по готвењето на јајцата е природно ѓубриво за вашите растенија, а со неа е многу покорисно да ги полевате растенијата отколку да завршите во одводот, пренесува Klix.ba.

реклама

Имено, лушпата на јајцето за време на готвењето во вода ослободува минерали кои можат да бидат корисни за вашите растенија. Посебно е богат со калциум – лушпите од јајцата содржат околу 380 мг калциум по грам, а дел од тоа се ослободува во водата.

Калциумот има повеќекратни придобивки за болести, како што се зголемување на отпорноста на болести, зајакнување на клеточните ѕидови, активирање на ензими итн. Иако недостатокот на калциум е редок по природа, тој не е целосно исклучен.

реклама

Индикатори за недостаток на калциум кај растенијата се следните: „изгорени“ врвови на листовите, пожолтување на листовите, бавен раст и разни деформации.

Калциумот, исто така, помага да се одржи неутрална pH вредност на почвата, обезбедувајќи идеална средина за апсорпција на сите хранливи материи што им се потребни на растенијата.

реклама

Водата по готвењето на јајцата, освен за наводнување на растенијата во затворен простор, е многу корисна и за растенијата во вашата градина. Ако имате градина, задолжително штедете ја водата откако ќе ги сварите јајцата и „нахранете“ ги вашите растенија.

реклама