реклама

Шампањот со векови е симбол на важни прослави и луксузен живот. Но, високите температури во Европа и сè понестабилното време ги зголемуваат стравувањата дека францускиот регион може да стане несоодветен за негово производство.

Повеќе од 325 милиони шишиња шампањ беа испорачани од Шампањ во 2022 година, надминувајќи ја продажбата од 6 милијарди евра за прв пат. Најмногу се извезувале во САД, Британија и Јапонија.

реклама

Климатските промени, сепак, ја ставаат во опасност иднината на пијалокот, компаниите за шампањ ќе мора да се прилагодат за да преживеат, а вкусот на шампањот може да се промени на патот.

Според извештајот на S&P Global Sustainable, изложеноста на сушата во регионот на Шампањ ќе се зголеми тројно до 2050-тите, што ќе претставува сериозни проблеми за лозарите.

реклама

Извештајот ги оценува регионите на скала од 1-100, каде резултатот од 100 претставува максимална изложеност на ризик. Се вели дека ризикот од суша во Шампањ ќе се зголеми од сегашното ниво од 16 на 43 до 2050-тите, а потоа двојно ќе се зголеми на 88 до 2090-тите, доколку не се направат промени во сегашната климатска политика.

Сушата не е единствениот фактор што може да го попречи производството. Времето е се понестабилно, а последниве години зачестија пожарите, поплавите и мразовите. Дури и ако грозјето сè уште може да расте во променлива клима, условите може да го променат развојот на плодовите и да предизвикаат штета.

реклама

Ако грозјето е изложено на премногу екстремни УВ зраци, тогаш тие ќе добијат еквивалент на нашите изгореници и тоа суштински ќе го оштети вкусот. Дополнителната топлина може да ја промени и киселоста на грозјето, што му дава свежина на шампањот. Меѓународните брендови се свесни за огромното влијание на климатските промени врз нивниот бизнис.

Најпознатото правило за шампањ е дека мора да се произведува во францускиот регион Шампањ, но долгата листа на правила за означување што мора да се почитуваат вклучуваат специфични лозарски практики, набавка на грозје од одредени локации, специјални методи на пресување на грозје и користење само одбрано грозје. сорти.

Забранета е употреба на пестициди и дополнително закиселување, а во овој регион мора да се одвиваат сите фази на производство, па сè до означување на шишето.

реклама