Помало количество печурки, доколку се консумира секојдневно, благотворно ќе влијае на вашето здравје. Една студија, објавена во списанието Food Chemistry, бидејќи печурките имаат два антиоксиданси кои имаат корисен ефект врз работата на срцето и спречуваат деменција.

Овие два антиоксиданси се ерготионеин и глутатион, кои се борат против слободните радикали и на тој начин се борат против деменција и одредени форми на рак, како и кардиоваскуларни проблеми.

Состојки:

300 гр тестенини
1 пакување шампињони
главица кромид
зачин
суви зачини
50 гр растително сирење
сол

Подготовка:

Првиот чекор во подготовката е да ги подготвите состојките за пржење.

Значи, излупете го кромидот и ситно исечкајте го или изблендирајте го. Ќе ви даде арома што ќе се забележи кога ќе завршите со подготовката. После тоа малку се пропржува, а истовремено се додава вода и ситно сечканите шампињони.

Потоа додадете една кафена лажичка суви зачини, потоа прстофат вегета и сол.

Се динста додека состојките не добијат боја и печурките не омекнат. Време е да додадете рендано сирење.

Пред да заврши подготовката за преливот, тестенините сварете ги со малку сол и кога ќе ги процедите додадете ги веднаш по кашкавалот.

Измешајте сè добро и вашето јадење ќе биде вкусно.