4 слоја бисквити, 4 слоја крем од ванила

Ништо не се пече, не се витка, само кората од бисквити и филот се редат една врз друга.

Крем:

3 цели јајца
180 гр шеќер
90 гр густин
750 мл млеко
100 гр путер
200 гр кисела павлака
екстракт од ванила

Бисквит дел:

500 гр мелени бисквити
150 мл млеко
150 гр путер

Подготовка:

Изматете ги јајцата, шеќерот и густинот со околу 200 мл ладно млеко, а остатокот од 750 мл ставете го на оган да зоврие.

Пред да зоврие млекото, додадете ја смесата и мешајте додека не се згусне.

На крајот на готвењето, промешајте со миксер за да нема грутки.

Тргнете од оган, додадете путер и екстракт од ванила, а потоа мешајте додека путерот не се стопи и не се соедини со филот.

На крај додадете ја павлаката и сè промешајте повторно.

Оставете да се олади додека ги мешате состојките за кората.

Измешајте ги бисквитите, стопениот путер и млекото и направете го тоа добро, така што путерот и млекото ќе дојдат во контакт со сите бисквити, за да нема суви делови од бисквитите.

Повторно промешајте го филот.

Калапот од 26 сантиметри лесно премачкајте го со масло, за да може обрачот да се отстрани подоцна.

Поделете го делот со бисквити на 4 дела. Така што ќе добиете 4 пати по 200 гр.

Ставете го првиот дел на дното, а потоа истурете една четвртина од филот. Повторете го тоа до крај.

Имаме 4 делови бисквити и 4 делови фил.

Кога ќе го премачкате последниот дел од филот ставете во фрижидер да се олади и стегне неколку часа.

Извадете го обрачот, украсете по желба и послужете.

Пријатно.