Британскиот премиер Борис Џонсон, за време на посетата на Индија, пред новинарите изјави дека постои „реална можност“ војната во Украина да трае до крајот на следната година, но инсистираше на тоа дека Владимир Путин нема да може да го скрши моралот на Украинците, пренесува BBC.

Advertisements

Тој ги даде забелешките кога новинарите побараа да ги коментира коментарите на западните официјални лица, сугерирајќи дека Путин сѐ уште е во позиција да победи и покрај погрешната стратегија.

„Путин има голема армија. Тој е во многу тешка политичка позиција поради катастрофалната грешка што ја направи. „Неговата единствена опција сега е да продолжи да се обидува да победи – со цел да се доближи до украинските градови преку артилерија.

Сепак, тој нагласи дека и покрај војната на Путин, Кремљ нема да може да го скрши борбениот дух на украинскиот народ.

Прикажи повеќе