Британскиот премиер Борис Џонсон го повика светот да ја спречи Русија да ги користи своите златни резерви.

Во изјава за радио ЛБЦ пред почетокот на самитот на НАТО за инвазијата на Москва над Украина, тој рече дека светот мора да направи повеќе на економски план за да биде запрена инвазијата иницирана од рускиот претседател Владимир Путин.

„Можеме ли да сториме повеќе за да го спречиме да ги користи своите златни резерви, на пример покрај паричните резерви? Што повеќе можеме да направиме за да го санкционираме SWIFT?“, рече тој мислејќи на меѓународниот систем за банкарски трансфери.

Прикажи повеќе