Австралија повторно ја отвори својата меѓународна граница за првпат по речиси две години, што придонесе до радосни семејни собири и се очекува повторно да го зајакне туризмот.

Земјата имаше некои од најстрогите забрани за патување во светот откако беше затворена во март 2020 година поради пандемијата на ковид.

На Австралијците и на други исклучителни случаи им беше дозволено да се вратат на крајот на минатата година, но повеќето странци мораа да чекаат одлука.
Денеска во Сиднеј многу семејства повторно се обединија кога стотици почнаа да пристигнуваат со летови.

Невакцинираните патници мора да бидат изолирани

Посетителите со две дози од вакцината Ковид-19 не мора да бидат ставени во карантин, но невакцинираните патници мора да бидат изолирани во хотел до 14 дена на сопствен трошок.
Патниците можат да влезат во сите земји освен Западна Австралија, која останува затворена до 3 март, а за влез во земјата ќе биде потребен доказ за трите добиени вакцини.

„Какви прекрасни, прекрасни вести за нашата туристичка индустрија и 660.000 вработени во неа“, рече министерот за трговија, туризам и инвестиции Ден Техан.

Во 2019 година, Австралија имаше околу 9,5 милиони странски посетители.

Техан рече дека се надева на силно закрепнување во туристичкиот сектор, кој исто така е погоден од домашните забрани за патување.

Строгите рестриктивни мерки во земјата предизвикаа критики за раздвојувањето на семејствата и задушувањето на бизнисите, но тие исто така се заслужни за спречување на повеќе смртни случаи пред да станат достапни вакцините.

Австралија има околу 4.900 смртни случаи од коронавирус./makfax