Роботите веќе го заслужија своето место во јапонските фабрики со извршување на едноставни задачи или доставување храна до посетителите на рестораните, а истражувачите сега претставуваат паметни машини способни за понежни работи, како што е лупење банана.

Со оглед на тоа што машината со две раце имала само 57 проценти успех во извршувањето на оваа задача, нејзината способност да лупи банана без да ја претвори во пулпа укажува на иднината во која роботите ќе можат да вршат посуптилни операции отколку поместување метални делови или носење кафе до кафуле, пишува Ројтерс.

На видеото кое неодамна го објавија истражувачите од Универзитетот во Токио, се гледаат роботски раце како земаат и лупат банана за три минути.