Првиот светски рекет, Новак Ѓоковиќ, кој протеран од Австралија во пресрет на Гренд слем турнирот, има намера да ја тужи владата на оваа земја. 34-годишниот Србин ќе бара оштета 6 милиони долари, објавија британските медиуми.

Ѓоковиќ ќе се жали за изгубен приход од парични награди за спортски настап, плаќања за спонзорство, како и морална штета за незаконски притвор и малтретирање.

Конкретно, сè уште не е сосема јасно на кој суд ќе се обрати спортистот, бидејќи нема повеќе структури во светот што можат да ја повикаат целата држава на одговорност, особено надвор од Европа.

На 5 јануари, Ѓоковиќ беше приведен на аеродромот во Мелбурн поради прекршување на визните прописи и влез во Австралија без вакцинација против Ковид. Новак беше сместен во хотел за оние кои чекаат депортација, но четири дена подоцна беше ослободен и му беше дозволено да тренира.

На 14 јануари повторно беше издадена наредба за депортација против Србинот, во врска со фактот дека присуството на ѕвезда антиваксер во земјата се заканува со масовни немири. Обидите на тенисерот да ја оспори оваа одлука на суд беа неуспешни, тој ја напушти Австралија и не можеше да учествува на Гренд слемот во Мелбурн.