Што треба да знаете за церемонијата на 7 мај 2024 година во државата агресор

ЛАРИСА ДИР

1. лидерот на кремљ не може да се смета за демократски избран претседател, со оглед на тоа дека таканаречените избори не ги исполнуваа демократските стандарди, не беа ниту слободни, ниту фер, ниту праведни.

2. Откако започна агресивна агресија од големи размери против Украина во февруари 2022 година, режимот на кремљ незаконски организираше гласање во март 2024 година на украинските територии привремено окупирани од русија.

3. Таканареченото „нулирање“ на претседателскиот мандат во руската редерација беше признаено како нелегитимно од Европската комисија за демократија преку право (Венецијанска комисија). (в. путин е на власт во рф како претседател или премиер без прекин од 2000 година).

4. Окупацијата на Транснистрија, инвазијата на Грузија во 2008 година, започнувањето на војната во Украина во 2014 година, војната за дезинформации низ светот, уништувањето на слободата на говорот во самата рф, убиствата и прогонот на политичките личности и противниците се карактеристики на режимот на лидерот на кремљ.

5. Во март 2023 година, Меѓународниот кривичен суд во Хаг издаде меѓународни налози за апсење за в. путин, како и за комесарот за правата на децата м. лвова-белова, кои се осомничени за воено злосторство – незаконско преселување на илјадници украински деца на територијата на државата-терорист рф.

6. Во октомври 2023 година, Парламентарното собрание на Советот на Европа ги повика земјите-членки на Советот на Европа да го признаат в. путин како нелегитимен по завршувањето на неговиот претседателски мандат во 2024 година и да ги прекинат сите контакти со него, со исклучок на хуманитарни контакти и во потрага по мир.

7. Во октомври 2023 година, Парламентарното собрание на Советот на Европа ја повтори својата силна поддршка за создавање на Специјален меѓународен кривичен трибунал за злосторството агресија за да се изведе владимир путин пред лицето на правдата за злосторството што ги овозможува сите други воени злосторства и злосторства против човештвото, имено, започнувањето на агресивна војна против Украина.

8. Државите потписнички на Статутот на Меѓународниот кривичен суд се законски обврзани да го уапсат в. путин, во случај на нивната јурисдикција, врз основа на налогот за апсење издаден од Меѓународниот кривичен суд во Хаг на 17 март 2023 година.

9. Остварувањето од страна на нелегитимен претседател на овластувањата предвидени со рускиот устав автоматски го поништува легитимитетот на новата влада именувана од истиот, федералните власти, командата на вооружените сили.

„Претседателството“ без алтернатива, „обезбедено“ со „избори“ под нишан на оружје на туѓи окупирани територии, само го зголемува кршењето на меѓународното право од режимот на кремљ.

Ова треба да се осудува.


Авторката е амбасадорка на Украина во Скопје