Зелените чаеви, направени со третирање на свежи листови од чај со пареа или благо загревање, имаат помалку кофеин од црниот чај или кафето, но доволно за да ви дадат дополнителен поттик.

Тие исто така имаат голем број други здравствени придобивки. Ако барате начин да се забавувате наутро, но сте се повеќе незадоволни од кафето, префрлувањето од кафе на зелен чај може да биде одлична опција.

Прочитајте ги промените што можат да се случат во телото по префрлување на зелен чај подолу.

Ќе внесете помалку кофеин
Можеби сте слушнале дека чајот содржи повеќе кофеин отколку кафето, но тоа е само половина од приказната. Во основа, листовите од чај содржат повеќе кофеин отколку зрната кафе. Меѓутоа, кога се приготвуваат и двете, количината на кофеин во кафето ја надминува онаа во чајот.
Студија од 2018 година покажа дека зелениот чај има сериозни антиинфламаторни својства; со други зборови, тој е во состојба да го намали нивото на воспаление.
Ако пиете многу кафе, може да добиете главоболка кога ќе се обидете да го намалите внесот.

Преминувањето од кафе во зелен чај може да не ги предизвика сите симптоми на откажување од кофеин, бидејќи зелениот чај се уште содржи приближно 20 до 30 милиграми кофеин по чаша.
Ако се префрлите од многу силно двојно еспресо кафе на една шолја зелен чај, накратко може да почувствувате главоболка, раздразливост, тешкотии во концентрацијата и недостаток на концентрација додека телото не се прилагоди.

Може да се ослободите од вознемиреност и тешкотии во спиењето
Намалувањето на нивото на кофеин со пиење зелен чај може да помогне да се намали анксиозноста и да се подобри сонот, особено ако сте чувствителни на кофеин.
Повисоката содржина на кофеин во кафето може негативно да влијае на луѓето кои се чувствителни на кофеин. Може да доживеат вознемиреност, несоница и срцеви ефекти како што се зголемен пулс или висок крвен притисок.

Ако ви звучи познато, можеби вреди да го намалите нивото на кофеин со префрлување на зелен чај.
Промената може да помогне да се намали вознемиреноста на вашето тело и да се намалат симптомите на прекумерна стимулација на кофеин, додека сепак ќе ви даде доволно поттик за кофеин за да започнете наутро.

Ќе добиете повеќе антиоксиданси
Зелениот чај, исто така, содржи различни соединенија и состојки кои можат да му помогнат на нашиот имунолошки систем, да се бори против инфекции и да го намали ризикот од болести. Друга придобивка од чајот е големата количина антиоксиданси што ги содржи. Иако кафето е исто така изобилно, чајот обично има поголема концентрација.
Особено зелениот чај има различни антиоксиданси за кои се покажа дека го подобруваат здравјето и има поголема содржина на антиоксиданси од кафето.

Можете да го намалите воспалението
Воспалението, кое е одговор на имунолошкиот систем на закани и стрес, е клучен фактор за одржување на вашето здравје. Постојаното воспаление со низок степен е поврзано со срцеви заболувања, ревматоиден артритис, астма, дегенеративни заболувања и разни видови на рак, според истражувањето објавено во 2018 година.
Студија од 2018 година покажа дека зелениот чај има сериозни антиинфламаторни својства; со други зборови, тој е во состојба да го намали нивото на воспаление, бидејќи ги стимулира антиинфламаторните реакции на телото и го смирува имунолошкиот систем.