реклама

Обрнете внимание на главните симптоми.

Ако имате симптоми како што се непријатна кашлица, отежнато дишење, болки во очите и чешање на кожата, тоа може да биде затоа што во вашата спална соба се кријат грини од прашина.

реклама

Како да се ослободите од овие паразити? Редовно бришење прашина, перење постелнина на високи температури и постелнини отпорни на алергени се дел од начините да се спречи појавата на прашински грини, пишува Мирор, пренесува N1 Загреб.

„Задолжително измијте ја целата постелнина на 60 степени и темелно исчистете ја целата спална соба за да ги намалите шансите за размножување на грини од прашина“, се согласуваат експертите.

реклама

Шест знаци дека вашиот кревет има грини

Сува кашлица: Ако се разбудите со болно грло и сува кашлица, може да имате грини.

реклама

Чешање: Главниот симптом на грините е чешањето на кожата, бидејќи тие се хранат со мртвите клетки на кожата во креветот, поради што е важно редовно да се мијат постелнината на температура од 60°C за да се спречи инвазијата на овие паразити.

Кивање: Спиењето на кревет со грини може да доведе до алергии и да предизвика кивање и течење на носот.

Тешкотии со дишењето: Алергените предизвикани од грини од прашина може да предизвикаат болка во градите, отежнато дишење во текот на ноќта, па затоа е важно да се исчисти просторијата со правосмукалка за да се отстранат паразитите и вишокот честички прашина.

Црвени очи: Нанесете ладна облога на очите за да ги ублажите симптомите и веднаш сменете ја постелнината.

Нарушување на спиењето: Присуството на грини може да го наруши сонот бидејќи најверојатно ќе се разбудите поради тешкотии со дишењето. Се исплати да се инвестира во постелнина отпорна на алергени за да се обезбеди мирен сон.

Кога треба да посетите лекар?

Грини од прашина во куќата се чест алерген и може да предизвикаат алергиски реакции. Сепак, важно е да се посети лекар ако:

– Усните, устата, грлото или јазикот одеднаш ви отекуваат.

– Брзо дишете или имате потешкотии со дишењето.

– Грлото ви е стегнато или тешко голтате.

– Кожата, јазикот или усните ви стануваат сини, сиви или бледи.

  • Одеднаш сте многу збунети, поспани или вртоглавици.

реклама