реклама

Можеби е време да размислите за намалување или намалување на газираните пијалоци.

Општо е познато дека газираните сокови не се најздравиот избор во светот на сокови.

реклама

Од зголемен ризик од кардиоваскуларни болести до расипување на забите до дебелина, постојат многу причини зошто е добро да се избегнува сок.

Порталот Yahoo одлучи да истакне 10 знаци кои укажуваат на тоа дека треба да размислите за намалување или прекинување на консумацијата на овие пијалоци.

реклама

Знаци на кои треба да обрнете внимание

Зголемување на висцералните маснотии: Консумацијата на газирани пијалоци, особено оние со висока содржина на шеќер, е поврзана со таложење на стомачни масти. Ова може да доведе до зголемување на телесната тежина и зголемен ризик од разни здравствени проблеми, вклучително и срцеви заболувања.

реклама

Дехидрација: Газираните пијалоци, често со висока содржина на кофеин, може да предизвикаат дехидрација. Сува кожа, замор и намалена концентрација се само некои од знаците за дехидрација што може да настане како резултат на честото консумирање на овие пијалоци.

Изгледате постари: Конзумирањето газирани пијалоци со висока содржина на шеќер може да предизвика стареење на клеточно ниво поради присуството на шеќер и хемиски адитиви. Ова може да доведе до фини линии, губење на еластичноста на кожата и претходни знаци на стареење.

Главоболки: Шеќерите и вештачките засладувачи во газираните сокови може да предизвикаат главоболка, а кофеинот во овие пијалоци може да ги влоши овие симптоми. Ова може да го отежне секојдневното функционирање.

Ризик од дијабетес тип 2: Бројни студии покажаа јасна врска помеѓу потрошувачката на безалкохолни пијалоци засладени со шеќер и развојот на дијабетес тип 2. Високиот внес на шеќер може да го наруши балансот на шеќерот во крвта и да предизвика сериозни метаболички проблеми.

Висок крвен притисок: Конзумирањето повеќе од една сода засладена со шеќер дневно е поврзано со повисок крвен притисок. Тоа е фактор на ризик за развој на хипертензија и срцеви заболувања.

Ризик од гихт: Фруктозата присутна во газираните пијалоци може да го зголеми ризикот од гихт, што е болно воспалително заболување на зглобовите. Луѓето кои консумираат големи количини од овие пијалоци се изложени на поголем ризик.

Симптоми на повлекување: Ако консумирате многу кофеин од сода и одеднаш престанете, може да почувствувате симптоми на повлекување. Тие вклучуваат замор, раздразливост, несоница и недостаток на концентрација.

Проблеми со оралното здравје: Газираните пијалоци често содржат шеќери и киселини кои можат да предизвикаат расипување на забите и ерозија. Одржувањето на оралното здравје може да стане предизвик со честото консумирање на овие пијалоци.

Потенцијална зависност: Иако е тешко да се докаже дека газираните сокови предизвикуваат зависност, студиите сугерираат дека храната, вклучително и пијалоците богати со шеќер, може да предизвика зависност. Ова може да создаде маѓепсан круг на трошење што е тешко да се прекине.

Важно е да ги разберете овие знаци и да препознаете како консумирањето газиран пијалок може да влијае на вашето здравје, пренесува N1 Загреб.

реклама