реклама

Низ САД има еден куп мистериозни згради без прозорци кои ја будат љубопитноста на луѓето, а и покрај многуте шпекулации, малкумина ја знаат нивната вистинска цел.

За среќа, имаше некој кој ја објасни историјата на овие необични градби. Тиктокер Ерик Гидри на својот профил објави одговор на нечие прашање зошто одредени згради во американските градови немаат прозорци.

реклама

Згради без прозорци

@e.guidry #stitch with @fucthaclubup #Infrastructure is fascinating. That building is part of how the world stays connected #telcom #ATT #TechTok ♬ original sound – Eric Guidry

„Така таа зграда во Њујорк, оваа зграда без прозорци во Сан Франциско, оваа во Чикаго, оваа во Остин и стотици други згради се видно лоцирани низ целата земја, на многу населени места“, започна тој.

реклама

Се испостави дека сите овие згради се дел од мрежата на најголемата американска телекомуникациска компанија AT&T.

„Пред да имаме дигитална телефонија, линиите на вашите телефони беа физички поврзани со личноста на телефонот на другата страна. Тоа значеше дека ни требаа овие огромни преклопни центри. Повеќето од тие згради што ги покажав беа изградени во 70-тите или порано“, објасни тој. .

реклама

„Тоа значи дека не им требаат оператори и тие само одлучија дека не треба да додаваат прозорци“, рече тој.

Мистериозна зграда во Њујорк

Разбирливо е дека зградите ја разбудиле љубопитноста на луѓето, дури и меѓу холивудските ѕвезди како Том Хенкс кој објави фотографија од зградата на улицата Томас бр. 33 во Њујорк, пишувајќи: „Ова е најстрашната зграда што сум ја видел! ВТФ се одвива внатре ?”

Тиктокер ја објасни целата приказна користејќи го конкретниот пример на зграда во Њујорк, твитна од Том Хенкс: „Таа зграда е една од најбезбедните кули во светот. Има доволно гас, вода и електрична енергија за да може да работи самостојно. до две недели и наводно би можел да издржи нуклеарен напад.“ експлозија… Во разум.

„Иако поголемиот дел од опремата е дигитализирана и не ви е потребна за телефони, таа сепак е од клучно значење за мрежната и интернет инфраструктурата. Всушност, ако го гледате ова во САД, ова видео веројатно помина низ една од тие згради ,” тој додаде.

Шпиони, простор за складирање…

Екипата на социјалните мрежи имаше различни теории за тоа што се крие внатре во зградите, од идејата дека се шпионски згради до места за складирање на тајни информации.

Едно лице одговори на твитот на Хенкс: „Сè и сè што излегува преку технологијата се складира овде. Можете да избришете работи, но сè е засекогаш зачувано дигитално“, додека друго напиша: „Овде започнуваат кошмарите“.

„Можете да трчате и да се криете, но минатото на крајот ќе ве најде без разлика што сте правеле или каде сте отишле“, напиша трет, а четвртиот едноставно додаде: „Шпиони“.

реклама