Сите едвај чекаат да отидат на море, педантно го организираат и најситниот детаљ за максимално да уживаат во него. Сепак, постојат непредвидени околности кои можат да го променат празникот. Еден од нив е каснувањето од медуза.

Појавата на медузи на плажите не е невообичаена, кај некои ги има помалку, кај некои повеќе, а корисниците на страницата на „Фејсбук“ „Корф турист“ објавија искуства со медузи низ островот Егејско Море.

Виолетовата медуза (Pelagia noctiluca) не е редок посетител на овие води, а при средба со неа и нејзините роднини најважно е веднаш да се реагира.

Главни симптоми по контакт со виолетова медуза на човечката кожа се еритем, едем, пецкање, но понекогаш и тешки дерманекротични, кардио и невротоксични ефекти, кои се особено опасни кај чувствителните луѓе. Во најчестите случаи има болки како горење, често интензивно црвенило на кожата, а понекогаш и појава на медуза на кожата.

Може да се јави и намален крвен притисок, тахикардија, главоболка, повраќање, дијареа, бронхоспазам и отежнато дишење.

Што да правиме ако нè изгори виолетова медуза?

Може да се користат различни методи за намалување на интензитетот и времетраењето на болката, како што се орални / локални лекови против болки, топла вода и пакувања со мраз. Бидете внимателни кога користите оцет за каснување од медуза.

Се препорачува да се користи оцет кој се нанесува накратко за да се спречи понатамошно ослободување на токсините под кожата, но тоа не важи за виолетовите медузи. Оцетот, како и свежата вода, алкохолот, амонијакот НЕ помагаат на овој вид, напротив, ја влошуваат состојбата и болката. Оваа медуза се инактивира со малку алкален раствор (сода бикарбона растворена во соодветна количина на морска вода), а не со киселина.

Совети за прва помош при каснување од медуза:

1. Иритираното место внимателно измијте го со морска вода, без да го триете местото на пункција.

2. Ако можете, нанесете мешавина од морска вода и сода бикарбона (1: 1) две минути за да го запрете понатамошното лачење на токсините од можните остатоци од клетките на пипалата оставени на кожата.

3. Користете пластична банкарска картичка или нешто слично (само не со раце) за да ги отстраните остатоците од смесата со сода бикарбона.

4. На убодот ставете мраз пет до петнаесет минути. Мразот или дури и ледениот безалкохолен пијалок треба да биде во торба или друга обвивка, како крпа или маица.

5. Проверете дали болката се намалила и, доколку е потребно, повторно нанесете го мразот уште пет до петнаесет минути. Ако болката продолжува, консултирајте се со лекар или фармацевт за да ви препише лекови против болки или антиинфламаторни креми.

6. Местото на пункција цврсто завиткајте го со завои, НЕ користете оцет, НЕМА свежа вода, БЕЗ алкохол, НЕМА амонијак и НИКОГАШ не ставајте човечка урина на местото на пункција на изгореницата, која често се нанесува.