Шведскиот медиум Svenska Dagbladet, повикувајќи се на свои извори, објави дека шведската премиерка Магдалена Андерсон одлучила да поднесе барање за членство во НАТО и има намера Шведска да се приклучи на Северноатлантската алијанса во јуни.

Според шведските медиуми, раководството на Социјалдемократската партија на шведскиот премиер донело одлука за прашањето за членство во НАТО.

Официјалната апликација треба да се одржи на самитот на НАТО во Мадрид во јуни.

Русија од почетокот на агресијата во Украина им се закани на Шведска и Финска дека ќе имаат сериозни последици доколку го нападнат членството во НАТО.

Прикажи повеќе