реклама

Шапка која му припаѓала на Наполеон Бонапарта кога тој владеел со Француската империја во 19 век е продадена за 1,9 милиони евра на аукција во Париз, објави Би-Би-Си.

Капата од црна дабар се проценува на помеѓу 600.000 и 800.000 евра. Лицето што ја купило капата не се појавило.

реклама

Историчарите велат дека шапката била дел од брендот на Наполеон, а носењето настрана ја направило препознатлива во битката.

Тој поседуваше околу 120 капи со бикорни низ годините, но се смета дека останале само 20, од ​​кои многу се во приватни колекции.

реклама