Чешката влада денеска се согласи да поднесе оставка, изјави премиерот Андреј Бабиш, ветувајќи дека неговата влада во заминување ќе продолжи со напорите за скротување на пандемијата на ковид-19. Бабиш рече дека понудата за оставка ја испратил во писмо до претседателот Милош Земан, кој е хоспитализиран од 10 октомври, наместо лично да ја достави како што е вообичаена практика.

Advertisements

Кога Земан ќе ја прифати оставката, тој треба да ја задолжи владата во заминување да ги извршува своите должности до именување на новата влада, што се очекува да се случи во наредните недели.

Прикажи повеќе