реклама

Научниците објаснија зошто некои луѓе се неодоливи за комарците.

Постојат четири типа на луѓе чија крв комарците сакаат да ја пијат.

реклама

  1. Бремени жени

Комарците, поконкретно женките, ги привлекува јаглерод диоксидот што луѓето го произведуваат кога дишат. Имаат специјални рецептори кои го препознаваат во околината. А зошто трудници? Бремените жени издишуваат повеќе јаглерод диоксид во подоцнежниот период од бременоста (околу 28 недели), и тоа за 21 отсто повеќе од жените кои не очекуваат бебе, а тоа значи дека „крвопијците“ имаат можност да посветат посебно внимание на нив.

  1. Луѓе кои вежбаат

Комарците се особено агресивни ако мирисаат на некој што штотуку трчал, вежбал или се занимавал со некоја друга физичка активност. Тие се привлечени од млечни киселини, кои потоа се зголемуваат во мускулите и се излачуваат преку пот.

реклама

  1. Оние кои пијат алкохол

Едно истражување спроведено во Западна Африка покажа дека мажите кои пијат пиво со комарци имаат повкусен залак од оние кои пиеле вода.

  1. Луѓе со нулта крвна група

На комарците најмногу им се допаѓаат луѓето со нулта крвна група, покажа студијата објавена во списанието „Journal of Medical Entomology“. Веројатноста комарецот да касне некого од таа група е дури 83 отсто поголема, пишува 24 Час.

реклама