Научниците откриле дека недостатокот на важни хранливи состојки може значително да го оштети здравјето. Но, сепка некои производи за кои мислиме дека се здрави може да имаат деструктивен ефект на телото

Ова се четири намирници кои се сметаат за здрави, но може да му штетат на организмот повеќе од цигарите.

Купени житарки

Сите житарки немаат ист добар ефект. Најголем дел се направеи од рафинирани зрна. Воп овој процес, житарките губат значителна количина на вкална и други состојки кои ги помагаат да останете сити.

Наместо житарки користете овесни каши или интегрални житарки кои содржат доволно влакна да ве заситат и да ви дадат енергија.

Свежи овошни сокови

Овошјето се смета за здрава исхрана, а свежите сокови се едноставен начин да ја внесете потребната дневна доза. Сепак, во течна форма овошјето губи голем дел од корисните елементи, како влакна кои имаат клучна улога во спречувањето на дијабетесот, болести на срце и обезност.

Суши

Сушите само по себе не е штетно. Но, проблем претставуваат разните состојки и адитиви кои се додаваат во него. Многу ролнички денеска содржат мајнез, крем сир, сосови и други состојки кои ја зголемуваат хранливата вредност и прават една ролничка да има калориска вредност доволна за еден ден.

Соја

Сојата може да биде штетна за вашето здравке, ако и за екологијата. Поголемиот дел од сојата е генетски модифицирана, што значи дека тешко ќе ги добиете потребните хранливи состојки. Друг проблем е високата концентрација на билни естрогени што го зголемува нивното присуство во организмот и го рарушува менструалниот циклус. Од истите причини, користењето на соја обично е поврзано со зголемена активност на хормоните на штитната жлезда што може да доведе до неочекување губење на килограмите и зголемено потење.